ponedjeljak, 01 jul 2019 09:54

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport prisustvovao pres konferenciji MICS

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović prisustvovao je u petak, 28. juna 2019. godine, pres konferenciji povodom predstavljanja ključnih nalaza Istraživanja višestrukih pokazatelja (MICS), koje je 2018. godine sprovela Uprava za statistiku Crne Gore, uz tehničku pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Crne Gore, UNICEF-a i UNHCR-a.

MICS predstavlja globalni istraživački program razvijen od strane UNICEF-a kroz konsultacije sa drugim agencijama Ujedinjenih nacija i  koncipiran je tako da obezbijedi statistički pouzdane i međunarodno uporedive podatke za ključne socijalne indikatore i usmjeren je na najosjetljiviji dio populacije: žene, djecu i ugrožene i marginalizovane grupe stanovništva. Rezultati ovog istraživanja čine jednu od najznačajnijih baza podataka, a za mnoge indikatore koji se odnose na zdravlje, razvoj i obrazovanje djece, mladih i žena MICS predstavlja jedini izvor podataka.

Ključne nalaze MICS istraživanja na pres konferenciji su predstavili: šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Makkawi Khogali, potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i direktorica Uprave za statistiku Gordana Radojević.

MICS obezbjeđuje podatke koji se odnose na položaj djece i žena, kao i ključne indikatore koji prate razvoj zemlje prema Milenijumskim ciljevima razvoja, evropskim integracijama i drugim nacionalnim i međunarodnim strategijama. Istraživanje Višestrukih pokazatelja (MICS 2013) u Crnoj Gori i istraživanje Višestrukih pokazatelja za romska naselja u Crnoj Gori  posljednji put su sprovedena u 2013. godini od strane Uprave za statistiku Crne Gore – MONSTAT.