srijeda, 31 januar 2018 14:55

Završena Regionalna konferencija o rodnoj ravnopravnosti i reformi javne uprave na Zapadnom Balkanu

Učestvovala članica Odbora za rodnu ravnopravnost Maja Bakrač

Dvodnevna Regionalna konferencija koja je okupila stručnjake/kinje za rodnu ravnopravnost i reformu javne uprave iz regiona Zapadnog Balkana, službenike/ce koji se bave ravnopravnošću polova i reformom javne uprave u relevantnim institucijama, kao i predstavnike/ce nevladinih organizacija iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, danas je završena u Beogradu.
Konferencija je održana s ciljem da se utiče na razvoj politika rodne ravnopravnosti koje treba da se povežu sa reformom javne uprave među ReSPA članicama. Rasprava je obuhvatila rodno odgovorno budžetiranje, a predstavljeni su i rezultati regionalnog istraživanja o rodnoj ravnopravnosti u javnoj upravi, sa posebnim naglaskom na stanje u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Visoki zvaničnici Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, ambasadori Evropske unije, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i ambasador Crne Gore u Republici Srbiji, kao i šefica kancelarije UN WOMEN u Srbiji, koji su se obratili učesnicima/ama na otvaranju skupa, dali su snažnu političku podršku naporima da za razvoj politike rodne ravnopravnosti u kontekstu reforme javne uprave.