srijeda, 20 februar 2019 14:03

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost na Svjetskoj konferenciji žena u sektoru bezbjednosti

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, govorila je danas na otvaranju Svjetske konferencije žena u sektoru bezbjednosti, koja se održava u Budvi.

U obraćanju učesnicima konferencije predsjednica Odbora Nada Drobnjak, saopštila je da Crna Gore, kroz kreiranje normativnog okvira kao i kroz praksu, stvara kontekst u kome će muškarci i žene biti ravnopravni i istakla uspjeh na podizanju nivoa rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti. Takođe, predsjednica Odbora govorila je i o aktivnostima Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.

Tokom konferencije u čijem radu učestvuju predstavnici/ce 18 zemalja, predsjednica Odbora Nada Drobnjak se sastala sa Kler Hatčinson, specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za program „Žene, mir i bezbjednost“.

Na otvaranju su govorili: dr Veselin Veljović, direktor Uprave policije Crne Gore; mr Dragan Pejanović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova; Boban Šaranović, direktor JU Viša stručna škola policijska akademija; Kler Hatčinson, specijalna predstavnica Generalnog sekretara NATO-a za program „Žene, mir i bezbjednost“; ambasadorka Mariz Davije, šefica Misije OEBS u Crnoj Gori; NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori; Paulo Kosta, šef  Programa policije u Ženevskom centru za demokratsku kontrolu oružanih snaga; Raza Ostrauskajt, koordinatorka aktivnosti za rješavanje transnacionalnih prijetnji u OSCE u Beču i Rikardo Valdas, predsjednik Saveza evropskih policijskih sindikata.