petak, 05 oktobar 2018 16:57

Završena Peta dunavska parlamentarna konferencija

Usvojena Deklaracija o sprječavanju uticaja klimatskih promjena na poljoprivredu, upravljanju vodama i sistemima korišćenja voda

Poslanica mr Sanja Pavićević, ambasador Crne Gore u Mađarskoj, Aleksandar Moštrokol, i poslanik Mirsad Murić prisustvovali su Petoj dunavskoj parlamentarnoj konferenciji.

Drugog dana Konferencije, učesnicima su se obratili predsjednik Nacionalne Skupštine Mađarske, Laslo Kuver, i potpredsjednik, Ištvan Jakab, predsjednica Narodne Skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, predsjednik Nacionalne Skupštine Slovenije, Dejan Židan i potpredsjednik Senata Češke, Ivo Barek.

Tokom Konferencije, učesnici su se upoznali sa iskustvima u oblasti poljoprivrede, klimatskih promjena, održivog razvoja, sistemima upravljanja vodama i korišćenja voda i problemima poplava, suša i gubitaka  vode. Istaknut je značaj očuvanja zemljišta i biodiverziteta, radi sprječavanja ekstremnih uticaja klimatskih promjena,  savremenog upravljanja vodama i održivog korišćenja prirodnih resursa, shodno ciljevima Ujedinjenih Nacija.

Na kraju rada, usvojena je Deklaracija kojom se prepoznaju klimatske promjene kao uzrok problema u poljoprivredi i upravljanju vodama i pozivaju zemlje dunavskog regiona na djelovanje i smanjenje uticaja klimatskih promjena, sprječavanje erozije, uvođenje sistema za drenažu i očuvanje plodnosti zemljišta.

Nakon Konferencije, poslanici su posjetili Ambasadu Crne Gore u Budimpešti.