utorak, 17 oktobar 2017 14:11

Održana 12. sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

 

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore je održao 12. sjednicu posvećenu mjesecu borbe protiv karcinoma dojke.

Sjednici su, pored članova Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, prisustvovali: Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, dr Đurđica Ostojić, iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore i prof. dr Vladimir Todorović, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom centru Crne Gore.

Predsjednik Odbora Suad Numanović istakao je da se bolest ne može spriječiti, ali da redovni pregledi doprinose ranom otkrivanju. Kazao je i da su, kako za žene, tako i za muškarce, dostupne sve metode liječenja ali da su, u praksi, česti podaci da se žene javljaju u poodmakloj fazi, kada su ograničeni metodi liječenja.

Dr Đurđica Ostojić i prof. dr Vladimir Todorović su, u svom izlaganju, istakli važnost što ranijeg otkrivanja bolesti. Takođe, iznijeli su i niz statističkih podataka.

Predsjednik Odbora Suad Numanović, istakao je da je Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje otvoren za saradnju u realizaciji programa koji se preduzimaju na ovom planu i pozvao članove Odbora da predlože zaključke koji će, nakon usvajanja, biti proslijeđeni organima, nadležnim za njihovu realizaciju.