ponedjeljak, 23 oktobar 2017 16:23

Održana 13. sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Odbor razmotrio dvije tačke dnevnog reda

Na današnjoj sjednici Odbor je usvojio zaključke predložene u vezi  12. sjednice Odbora, koja je bila posvećena mjesecu borbe protiv karcinoma dojke.  Konstatovano je da će, usvojeni zaključci, biti proslijeđeni institucijama, nadležnim za njihovu realizaciju.

U pitanju su sljedeći zaključci:

  1. Odbor podržava dosadašnje aktivnosti Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.
  1. Odbor preporučuje Ministarstvu zdravlja da, kroz učešće u izradi Predloga zakona o Budžetu Crne Gore za 2018.godinu, razmotri mogućnost da se obezbijede potrebna sredstva za održavanje postojećih analognih mamografa kao i za nabavku dva digitalna mamografa u cilju kvalitetnijeg dijagnostikovanja karcinoma dojke.
  1. Odbor preporučuje Ministarstvu zdravlja da, zajedno sa Fondom za zdravstvo, napravi analizu opravdanosti nabavke medicinske opreme za kapitalni budžet.
  1. Odbor preporučuje Ministrstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje Crne Gore da se intenziviraju aktivnosti na primjeni nacionalnog programa za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.
  1. Odbor preporučuje veće učešće žena i muškaraca i nadležnih institucija u prevenciji raka dojke.

Članovi Odbora su se, u okviru tekućih pitanja, upoznali sa aktivnostima predsjednika Odbora i predložili organizovanje studijskih posjeta parlamentima država regiona i Evropske unije. 

Postignuta je saglasnost da Odbor planira posjete JU  Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Glavnog grada Podgorica i JU Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica”- Podgorica kao i dnevne centre na sjeveru Crne Gore. Takođe,Odbor je inicirao ideju da se razmotri funkcionisanje zdravstvenog sistema tokom ljetnje turističke sezone.