petak, 08 jun 2018 19:05

Održan Okrugli sto na temu: ,,Jačanje socijalnog dijaloga u Crnoj Gori sa osvrtom na Predlog zakona o Socijalnom savjetu“

U Skupštini Crne Gore danas je održan Okrugli sto na temu: ,,Jačanje socijalnog dijaloga u Crnoj Gori sa osvrtom na Predlog zakona o Socijalnom savjetu“, u organizaciji Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

U radu Okruglog stola učestvovali su predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović, članovi Odbora, predstavnici radnih tijela Skupštine Crne Gore, predsjednik Socijalnog savjeta Kemal Purišić i predstavnici konstituenata Socijalnog savjeta i Susanne Nielsen, glavni tehnički savjetnik Tima za podršku PDR i Kancelarije za Centralnu i Istočnu Evropu ILO ESAP Projekta.

Okruglom stolu prisustvovali su generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Jovićević i zamjenica generalnog sekretara Marija Mirjačić.

Otvarajući Okrugli sto, predsjednik Odbora Suad Numanović je rekao da je cilj da se kroz razgovor približi djelokrug rada, misija i cilj Socijalnog savjeta, značaj socijalnog dijaloga u Crnoj Gori i Evropskoj uniji i naglasio da je Okrugli sto podrška socijalnom dijalogu. Članstvo u Evropskoj uniji je strateški cilj  prevashodno zbog interesa crnogorskih građana i stvaranja uslova za njihov evropski standard i  kvalitet života, istakao je Numanović i podsjetio da je socijalni dijalog u Crnoj Gori ustavna kategorija koja je bliže definisana posebnim zakonima, prije svega Zakonom o radu, Zakonom o Socijalnom savjetu i Zakonom o reprezentativnosti sindikata. Izražavajući uvjerenje da se uz stalnu komunikaciju sa zemljama u okruženju svi izazovi koji predstoje, mogu podvesti pod neophodnost socijalnog partnerstva kada su u pitanju demokratske promjene i razvoj.

Ukazujući na značaj poboljšanja socijalnog dijaloga kao komponente Projekta ESAP predsjednik Socijalnog savjeta Kemal Purišić naglasio je da se evropski socijalni dijalog prepoznaje kao stub evropskih socijalnih modela. Socijalni dijalog između Vlade, organizacija poslodavaca i zaposlenih na svim nivoima je ključan za osiguranje održivog razvoja, rasta, radnih mjesta i poslovanja preduzeća, te stvaranje jednakih uslova međunarodne konkurentnosti, kvaliteta radnih mjesta i dobrih politika zapošljavanja, naglasio je Purišić.

Glavni tehnički savjetnik Tima za podršku PDR i Kancelarije za Centralnu i Istočnu Evropu ILO ESAP Projekta Sussane Nielsen pozdravila je učesnike Okruglog stola i dala podršku jačanju socijalnog dijaloga. Predstavila je Projekat ESAP - ,,Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja“, koji finansira Evropska komisija, a zajednički ga implementiraju  Međunarodna organizacija rada i Regionalni savjet za saradnju.

Na Okruglom stolu prezentovano je  jačanje socijalnog dijaloga u Crnoj Gori - Predlog zakona o Socijalnom savjetu, kao i uloga socijalnog dijaloga u EU – Evropski ekonomski i socijalni komitet.

U diskusiji su učestvovali poslanici: Momčilo Martinović, Ana Nikolić i Aleksandra Vuković, kao i predstavnici Socijalnog savjeta: Vesna Simović Zvicer, Marina Vučićević, Slaviša Šćekić, Nataša Vukašinović, Duško Zarubica, Vukašin Zogović, Suzana Radulović i Hasan Ramović.

 

Na predlog predsjednika Odbora, na Okruglom stolu je dogovoreno da će Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje, na jednoj od narednih sjednica predložiti zaključke vezane za današnju raspravu.