ponedjeljak, 10 jun 2019 15:18

Studijska posjeta delegacije Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Hrvatskom saboru

Članovi Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore  boraviće, 12. juna 2019. godine, u studijskoj posjeti Republici Hrvatskoj.

Studijska posjeta obuhvatiće sastanke sa Odborom za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Odborom za zdravstvo i socijalnu politiku i Odborom za evropske poslove Hrvatskog sabora.

Planirano je da se, pored ostalih, teme razgovora odnose na reformu penzionog sistema, sezonsko zapošljavanje radne snage i primarnu zdravstvenu zaštitu. Starosna granica za sticanje prava na penziju za puni radni staž je aktuelna u pregovorima socijalnih partnera u Socijalnom savjetu a najavljuje se da će predlog zakona, koji tertira tu materiju, uskoro biti procesuiran Skupštini Crne Gore i Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, kao nadležnom matičnom odboru.

Problem sezonskog zapošljavanja je, iz godine u godinu, izražen u Crnoj Gori, naročito u turizmu. S obzirom na to da je i u Republici Hrvatskoj, turizam jedna od najznačajnijih privrednih grana i u toj državi postoji izrazita potreba za sezonskom radnom snagom. Zbog toga je značajno da, od kolega u Hrvatskom saboru, delegacija Odbora, kroz razgovor, sazna kako oni rješavaju problem deficita kvalifikovane radne snage u turizmu.

Primarna zdravstvena zaštita, i u okviru nje, institut izabranog doktora je, već više od jedne decenije, zaživio u zdravstvenom sistemu Crne Gore, što je dovoljan period da se, u praksi, uoče njegove i dobre i loše strane. Zbog toga je korisno da delegacija Odbora razmijeni iskustva o tome sa resorno nadležnim kolegama u Hrvatskom saboru.

Takođe, Delegacija Odbora će se sastati sa Međuparlamentarnom skupinom prijateljstva Crna Gora – Hrvatska.

Delegaciju Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje će predstavljati predsjednik Odbora dr Suad Numanović i članovi Odbora Maja Bakrač i dr Nedžad Drešević.