četvrtak, 23 novembar 2017 14:26

Predsjednik Skupštine sa rezidentnim ambasadorima o prvoj godini mandata 26. saziva Skupštine

- Predanošću i posvećenim radom svih predstavnika građana koji učestvuju u radu Skupštine, postigli smo veću efikasnost u radu, nema zaostalih izvještaja koje treba razmatrati, ne postoji prijedlog zakona koji je „na čekanju“, a redovno se održavaju sjednice na kojima premijer i ministri odgovaraju na poslanička pitanja – rekao je između ostalog predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović tokom susreta sa šefovima rezidentnih dipolomatskih misija u Podgorici.
Predsjednik Skupštine je predstavio dosadašnje i najavio buduće aktivnosti vezano za podizanje efikasnosti skupštinske službe koja treba da odgovori izazovima savremenog načina funkcionisanja parlamenta u 21.vijeku.
Govoreći o selektivnom neučestvovanju opozicije u radu Skupštine, predsjednik Brajović je naveo brojne pokazatelje kojima vladajuća većina pokazuje odgovornost u želji za punim sastavom parlamenta i dobru volju prema opozicionim poslanicima, ali je takođe zaključio:
- Mi smo spremni da u najboljem interesu građana otvoreno razgovaramo o svim pitanjima, ali ne možemo da pristanemo na nerazumne ucjene koje suštinski imaju za cilj da prikriju nespremnost za dijalog. Uz to, od konstituisanja 26. saziva, uočljivo je potpuno nejedinstvo opozicije u političkim stavovima. Zahtjev za ponavljanjem izbora, čime bismo dezavuisali pravni sistem Crne Gore i delegitimisali institucije sistema, odlučno odbacujem. Naša je obaveza da opravdamo povjerenje građana, konstantno unaprjeđujući rad državnih institucija. Izazova će uvijek biti, ali sam siguran da je Crna Gora, a i njen parlament kao ogledalo društva, spremna da se prema njima odnosi uz puno uvažavanje i zastupljenost svih svojih različitosti.
Na samom početku sastanka, prisutnima se u ime diplomatskog kora u Crnoj Gori uvodnim izlaganjem obratio i doajen Vinćenco Del Monako, ambasador Republike Italije, koji je istakao da je Crna Gora zemlja koja zavređuje poštovanje, zemlja koja ima podršku međunarodne zajednice i zemlja u kojoj se vrijedi zadržati. Govoreći o parlamentarnim izborima, ambasador Italije je rekao:
- Završni izvještaj posmatračke misije je između ostalog preporučio niz mjera i promjenu normative, kako bi još više unaprijedili standarde koji su još u oktobru 2016. bili na više nego odgovarajućem nivou. To su bili izbori koji zbog velike izlaznosti glasača takođe potvrđuju potpuno i logično povjerenje u crnogorsku demokratiju, koja baš ove godine slavi desetogodišnjicu Ustava.
- Ne mogu prećutati da je tekući bojkot parlamentarnog rada, potpuni ili selektivni - u zavisnosti od partija, razlog čestog preispitivanja i promišljanja u okviru diplomatskog kora. Uzdržavanje od učešća u parlamentarnom radu - i pored vaših brojnih i iskrenih apela - i pored toga što nije spriječio funkcionisanje Skupštine, ipak je suzio prirodnu dijalektiku među političkim snagama – naglasio je ambasadro del Monako.
Govoreći o međunarodnom ugledu Crne Gore, ambasadror Italije je rekao da „ pod budnim okom mojih ovdje prisutnih kolega, mislim da mogu da ustvrdim da postoji opšta saglasnost, opšta podrška, evropskoj perspektivi Crne Gore“ i naglasio da je ova godina bila bogata rezultatima i ne malim izazovima na unutrašnjem planu, isto kao i na vanjskom, u čemu je uloga Skupštine Crne Gore od presudne važnosti.
- Posjete koje ste primili, kao i one koje ste učinili u inostranstvu, ostavile su traga, kako po dubini i tačnosti analize nacionalne i regionalne scene koju ste ponudili Vašim visokim sagovornicima, tako i zbog Vašeg odnosa prema uzvišenim, plemenitim vrijednostima i demokratskim principima, bez pristrasnosti i uz puno poštovanje i sasvim udaljenih političkih mišljenja – istakao je ambasador Italije.
U razgovoru sa šefovima diplomatskih misija, koje su posebno zanimale aktivnosti Radne grupe, učestvovao je i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, koji je kroz konkretne primjere ukazao na potpunu transparentnost i efikasnost rada ovog skupštinskog tijela, kao i posredno učešće opozicije u njenom radu.

  

pdfUvodno izlaganje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića na sastanku sa šefovima rezidentnih diplomatskih predstavništva povodom godišnjice od konstituisanja 26. saziva Skupštine Crne Gore i izbora za predsjednika Skupštine, Vila Gorica, četvrtak 23. novembar 2017.

Izlaganje predsjednika Brajovića  - Vila Gorica
 
Izlaganje -  ambasador Vićenco  Del Monako
youtube           
 
Pokrivalice sa sastanka sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori
cloudcloud