Crna Gora je svoju predanost i doprinos saradnji u regiji Jugoistočne Evrope ( JIE ) potvrdila članstvom u regionalnim inicijativama i organizacijama, čime djeluje u skladu sa svojim vanjskopolitičkim prioritetima.

Osnovni cilj vanjske politike Crne Gore je razvijanje dobrih odnosa i komunikacije uz uzajamno poštovanje i stalnu izgradnju političkih, ekonomskih, bezbjednosnih, kulturnih, naučnih kontakata i saradnje, te izuzetno važnog infrasturkturnog povezivanja-odnos ravnopravnog partnerstva i uvažavanja.

Strateške ciljeve Crne Gore, ulazak u EU i NATO, nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja vanjske politike u regionalnom kontekstu. Crna Gora je uspostavila i permanentno dogradjuje dobrosusjedsku saradnju kao konstruktivni doprinos regionalnoj stabilnosti i najbolju preporuku za ostvarivanje napretka na putu prema EU i NATO.

Inicijativa za saradnjom na nivou vanjskopolitičkih odbora parlamenata regije JIE se razvila iz želje i potrebe da se olakša i pomogne državama regije JIE na njihovom putu u EU članstvo, te da se prostor jugoistoka Europe i odnosi među narodima i državama bolje urede.

Osnovni cilj Inicijative je da se evropska perspektiva svake pojedine zemlje regije i regije u cjelini odvija na način da odgovara interesima za obnovu povjerenja, stabilnosti i prosperiteta regije JIE, te da se kroz intenzivnu regionalnu i dobrosusjedsku saradnju utiče da region bude stabilan i prosperitetan, što olakšava realizaciju pojedinačne, ali i zajedničke vizije o skoroj i potpunoj integraciji regiona i njegovih država u Evropsku Uniju i NATO.