nato

www.nato-pa.intwww.nato-pa.int

Od svog osnivanja 1955. godine, Parlamentarna skupština NATO obezbjeđuje jedinstven specijalizovani forum za članove parlamenta Sjeverno Atlantske Alijanse u cilju razvijanja diskusije i mogućnosti odlučivanja po pitanjima koja tretiraju bezbjednost Saveza. Svojim radom i aktivnostima Skupština olakšava parlamentarni dijalog i razumijevanje o ključnim pitanjima koja se tiču bezbjednosti evroatlantskog područja i podržava nacionalni parlamentarni nadzor nad odbrambenom i bezbjednosnom politikom. Aktivnosti Parlamentarne skupštine NATO u značajnoj mjeri pomažu jačanju transatlantskih odnosa i vrijednosti koje Alijansa podržava, a Parlamentarna skupština, iako institucionalno odvojena od NATO, obezbjeđuje suštinsku vezu na ovoj relaciji, pružajući veću transparentnost politika NATO i podstičući bolje razumijevanje ciljeva i misija među zakonodavcima i građanima Alijanse.

Od kraja Hladnog rata, Skupština je preuzela novu ulogu integrišući u svoj rad parlamentarce iz zemalja koje traže bliskiju saradnju sa NATO-om. Kroz ovaj oblik parlamentarne diplomatije, Skupština doprinosi uzajamnom razumijevanju i jačanju parlamentarne demokratije širom evroatlantskog regiona i šire, čime dopunjuje i ojačava sopstveni program partnerstva i saradnje.

Parlamentarna skupština NATO se sastoji se od 269 delegata iz 30 država članica koje nominuju nacionalni parlamenti saglasno nacionalnim procedurama, a svaka delegacija odražava veličinu zemlje i politički sastav parlamenta, obezbjeđujući time široki spektar političkih mišljenja.

Pored delegata NATO zemalja članica, u aktivnostima Parlamentarne skupštine NATO učestvuju delegati iz 12 pridruženih zemalja, četiri mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih posmatračkih delegacija, čineći time da ukupan broj učesnika iznosi otprilike 360.

Međuparlamentarne skupštine kao što su Parlamentarna skupština OEBS-a (OSCE PA) i Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PACE), na skupove u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO šalju svoje predstavnike.

Evropski parlament ima pravo poslati deset delegata na sjednice Skupštine a može učestvovati i u većini aktivnosti odbora i pododbora.

 

Delegaciju Skupštine Crne Gore u PS NATO čine:

- Branimir Gvozdenović, šef Delegacije
- Genci Nimanbegu, član Delegacije
- Nebojša Medojević, član Delegacije
- Branko Čavor, zamjenik šefa Delegacije
- Luiđ Škrelja, zamjenik člana Delegacije

Sekretarka Delegacije je Zorana Baćović - ujedno sekretarka Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore.

Kontakt podaci:

Tel: +382 20 404 594

Fax: +382 20 404 538

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 ************

 

 Tokom 25. saziva članovi delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO učestvovali su na godišnjim i proljećnjim zasijedanjima i određenom broju seminara, i to:

     - Declaration on NATO Enlargement

     - Declaration on Supporting Ukraine

     - Declaration on Transatlantic Relations 

 

Članovi delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO tokom 24. saziva učestvovali su na redovnim zasijedanjima, forumima i sastancima, i to: