ponedjeljak, 27 novembar 2017 17:12

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala na LVIII zasijedanju COSAC-a

Više evropskih parlamentaraca izrazilo snažnu podršku politici proširenja EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović i član Odbora Mihailo Anđušić učestvovali su na LVIII plenarnom zasijedanju Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC, koje se održava u Talinu, u okviru parlamentarne dimenzije estonskog predsjedavanja EU.

Zasijedanje je otvorio predsjednik Parlamenta Estonije Eiki Nestor, koji je govorio o važnosti jačanja jedinstva i otvorenosti Evropske unije, u kontekstu izazova koje nose pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU i jačanje ksenofobije i populizma. Takođe, Nestor je istakao ulogu digitalnih tehnologija u jačanju otvorenosti, efikasnosti i odgovornosti institucija.

U okviru prve sesije na temu budućnosti EU, govorili su Keršti Kaljulaid, predsjednica Republike Estonije, Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za pregovore o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije i Danuta Maria Hubner, predsjednica Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta, dok je moderirao Tomas Vicut, predsjednik Odbora za poslove EU Parlamenta Estonije. Na temu Bregzita, kao ključni zadatak je postavljen uređen i dogovoren izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, uz rješavanje statusa Sjeverne Irske, budžeta EU i statusa radnika porijeklom iz Unije.

Evropskim parlamentarcima se obratio i predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović, koji je predstavio napredak Crne Gore u pregovorima i dodao da naša država može biti spremna za pristupanje Uniji i prije 2025. godine. Vuksanović je naglasio da politika proširenja može dati novi podstrek i motivaciju za snažniju budućnost EU.

U okviru ove teme, više evropskih parlamentaraca, među kojima su poslanici iz Njemačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske, govorilo je o budućnosti EU sa aspekta politike proširenja i istaklo svoju jasnu podršku nastavku pregovora sa zemljama kandidatima.

Zasijedanje je nastavljeno diskusijom na temu najboljih praksi nacionalnih parlamenata u približavanju Evrope građanima, u okviru koje su govorili Ketrin Auel, vanredna profesorica u Istraživačkoj grupi evropskih integracija Bečkog instituta za napredne studije, Piter Omsiht, član Odbora za evropske poslove Predstavničkog doma Holandije i Kristijan Vigenin, predsjednik Odbora za evropske poslove i nadzor evropskih fondova Narodne skupštine Bugarske, dok je moderirala Monika Haukanom, članica Odbora za poslove EU Parlamenta Estonije. U toku ove sesije, govornici su predstavili različite modele komunikacije parlamenata sa građanima, te ukazali na potrebu jačanja transparentnosti evropskih institucija, kao osnovnog preduslova kvalitetnog parlamentarnog nadzora. Poslanik Omsiht je u ime Holandije predstavio predlog pisma koje bi trebalo uputiti evropskim institucijama, sa konkretnim mjerama za unapređenje transparentnosti i odgovornosti.

Član Odbora Mihailo Anđušić se obratio evropskim poslanicima i predstavio aktivnosti koje Odbor sprovodi u cilju približavanja EU građanima, kao što su javne tribine, tribine sa učenicima srednjih škola i sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava. On je takođe ukazao na važnost promovisanja konkretnih koristi koje EU donosi svojim građanima, poput slobode kretanja građana, boljeg kvaliteta proizvoda, jeftinije komunikacije i očuvane životne sredine.

Na temu jedinstvenog digitalnog tržišta i elektronskih usluga, uvodna izlaganja su dali Sim Sigut, zamjenik generalnog sekretara za komunikacije i informacioni sistem države u Ministarstvu za ekonomske odnose i komunikacije Estonije, Ginter Krihbaum, predsjednik Odbora za poslove EU njemačkog Bundestaga i Žan Bize, predsjednik Odbora za poslove EU francuskog Senata, dok je moderirao Kale Paling, poslanik Odbora za poslove EU Parlamenta Estonije. U toku sesije ukazano je na to da srž digitalizacije javnog sektora nije samo u pružanju onlajn usluga, već u sveukupnom pojednostavljivanju procedura za građane, od osnivanja preduzeća i plaćanja poreza, do glasanja na izborima. Poslanici su takođe diskutovali o bezbjednosnim aspektima elektronske uprave, te ukazali na potrebu kreiranja evropske digitalne strategije.