utorak, 16 jun 2020 16:09

Održan vanredni sastanak COSAC-a

Istaknuta solidarnost država članica kao ključna vrijednost Evropske unije u aktuelnoj krizi

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao je danas na vanrednom sastanku COSAC-a, koji je organizovan putem videokonferencije.

Na vanrednom sastanku predsjednika odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU, u okviru hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU, razgovarano je o zajedničkom evropskom odgovoru na izbijanje pandemije izazvane virusom korona i njenim posljedicama za Višegodišnji finansijski okvir za period od 2021. do 2027. godine, te o Konferenciji o budućnosti Evrope.

Predsjedavajući COSAC –u Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za evropske poslove Hrvatskog Sabora, ukazao je na značaj COSAC –a, kao foruma međuparlamenarne saradnje, ističući da je aktuelna pandemija pokazala da je solidarnost ključna vrijednost funkcionisanja Evropske unije.

Potpredsjednik Evropske komisije za međuinstitucionalnu saradnju Maroš Šefčovič ukazao je na važnost usvajanja plana EU za saniranje posljedica krize izazvane virusom korona i njegove adekvatne primjene. Prva potpredsjednica Evropskog parlamenta Majrod Meginis (Mairead McGuinness) kazala je da je podrška nacionalnih parlamenata finansijskom paketu pomoći od izuzetnog značaja. Riječ je o 750 milijardi eura pomoći, koje će biti dostupne državama članica, i u skladu sa ozbiljnošću situacije, biće iskorišćeni u cilju revitalizacije ekonomije, održivog razvoja, zaštite poslovanja i osiguravanja radnih mjesta. Članovi COSAC-a saglasili su se da je potrebno jačanje saradnje EU sa trećim državama, uz jačanje kontrole na granicama. Govoreći o mehanizmima prevencije krize, izazvane virusom korona, iako zdravlje ljudi ostaje najvažniji prioritet Unije, potrebno je potencirati razvoj digitalnog poslovanja, u skladu sa evropskom agendom.

U toku druge sesije poslanici su raspravljali o Konferenciji o budućnosti Evrope. Poslanici su izrazili očekivanje da će se Konferecija uskoro održati, svjesni da je održavanje uslovljeno aktuelnom situacijom. Zaključili su da je ključno postići dogovor između Parlamenta, Komisije i Savjeta o donošenju zajedničke deklaracije o pokretanju Konferencije. U tom procesu važnu ulogu imaju nacionalni parlamenti, a fokus Konferencije, prema mišljenju poslanika, mogao bi biti transparentnost rada Savjeta EU.

Tokom sastanka predstavljen je 33. polugodišnji izvještaj COSAC-a koji sadrži preporuke parlamenata država članica EU-a i Evropskog parlamenta o najboljim praksama saradnje između nacionalnih parlamenata i institucija, tijela i agencija EU, te o pravnim mehanizmima parlamentarnog nadzora.

Glavni zaključci sa prvog virtuelnog COSAC sastanka biće dostavljeni Komisiji i Savjetu, kroz pismo predsjedavajućeg.

Naredni COSAC biće održan u okviru njemačkog predsjedavanja Savjetu EU, sredinom septembra.