petak, 17 januar 2020 19:15

U Tirani održan šesnaesti sastanak COSAP-a

Razgovarano o ulozi parlamenata u Berlinskom procesu i aktuelnim izazovima u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU

Šesnaesti sastanak parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP), na kojem su učestvovale delegacije Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova, obilježila je rasprava na temu uloge i odgovornosti parlamenata u Berlinskom procesu. U delegaciji Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore bili su članovi Odbora Momčilo Martinović i Mihailo Anđušić.

U uvodnom dijelu sastanka parlamentarcima su se obratili: Gramoz Ruçi, predsjednik Parlamenta Republike Albanije, Rudina Hajdari, predsjednica Odbora za evropske integracije albanskog Parlamenta, Majlinda Bregu, generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) i Luigi Soreca, šef Delegacije Evropske unije u Albaniji. U radu COSAP-a učestvovali su i Belinda Balluku, albanska ministarka za infrastrukturu i energetiku i Zlatko Kramarić, ambasador Republike Hrvatske u Albaniji. Oni su istakli da Zapadni Balkan treba da bude region koji razvija mir, slobodu i bezbjednost, racionalno koristi resurse i kapital i jača svoju konkurentnost. Iskazana su očekivanja od unaprijeđene metodologije proširenja EU i nada da će u toku predsjedavanja Hrvatske Savjetu EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom biti otvoreni pregovori o pristupanju. Zaključeno je da zemlje regiona moraju da pokažu političku posvećenost i ispune svoje obaveze u procesu evropskih integracija, ali i da EU mora pružiti jasniju evropsku perspektivu regionu i zadržati politiku proširenja visoko na agendi Unije.

U okviru prvog panela, parlamentarci su razgovarali o mobilnosti mladih, problemu njihove nezaposlenosti i demografskim i migracionim trendovima u regionu. Istaknuta je važnost unapređenja kvaliteta obrazovnog i sistema obuka, preduzimanja aktivnih mjera za poboljšanje radnog ambijenta i podsticanje preduzetništva, te podsticanja mobilnosti mladih među zemljama regiona, kao glavnih preduslova za bolji život mlade populacije. Naglašena je i potreba jačanja povjerenja mladih u perspektivu regiona i mogućnosti koje on nudi, kao i njihovog aktivnog uključivanja u glavne društvene i političke procese. Pozdravljena je regionalna inicijativa za međusobno priznavanje diploma i iskazana podrška radu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), formirane u okviru Berlinskog procesa.

U svom obraćanju prisutnima, član Odbora za evropske integracije Mihailo Anđušić istakao je da mladi ljudi, sa svojim idejama i inovacijama, predstavljaju snažan pogon za izgradnju zdravog i modernog društva, te da njihov aktivizam može poslužiti kao dobar primjer demokratizacije i transformacije društva na ovim prostorima. On je naglasio da je preduslov uspješnog sprovođenja svih politika zakonodavni proces koji im prethodi, pa se u stvaranju kvalitetnih zakonskih rješenja za povoljan ambijent za djelovanje mladih ljudi prepoznaje glavni značaj i uloga parlamenata u ovoj oblasti.

Drugi panel, posvećen pitanjima međusobne povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, bio je obilježen diskusijom o regionalnim transportnim i energetskim projektima povezivanja, te o mjerama za podsticanje slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala u regionu. Parlamentarci su istakli značaj regionalne ekonomske saradnje za jačanje konkurentnosti regiona, ali i naglasili da fokus mora biti prije na kvalitetnim i održivim nego na brzim rješenjima. Oni su kao posebno važan element povezivanja istakli i digitalno povezivanje regiona, pa su pozdravili rad na Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan.

Član Odbora za evropske integracije Momčilo Martinović istakao je da regionalna saradnja treba da bude zasnovana na ciljevima bezbjednosti, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. Poseban značaj Berlinskog procesa vidi u Agendi povezanosti, kroz koju je na koordinisan način do sada određeno 39 prioritetnih projekata u dijelu izgradnje regionalne saobraćajne i energetske infrastrukture, ukupne vrijednosti preko 3,2 milijarde eura. Podsjetio je da se Zapadni Balkan mora povezati i kroz međusobnu podršku i saradnju ljudi, kako bi se mobilisali kreativni potencijali regiona i jačali kapaciteti, stručnost i znanje, a time i njegova evropska perspektiva.

Na šesnaestom COSAP-u usvojena je Zajednička izjava, kroz koju je podržana inicijativa za aktivno uključivanje parlamenata u Berlinski proces, čime bi se dodatno jačala međusobna saradnja parlamenata u regionu i njihova saradnja sa Evropskim parlamentom i zemljama članicama Unije.