petak, 25 maj 2018 14:15

Održan regionalni seminar na temu Ciljeva održivog razvoja

Parlamentarci raspravljali o sprovođenju Agende 2030 i ključnim globalnim pitanjima za koja je neophodno snažnije angažovanje parlamenata

Zamjenica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Marija Mirjačić učestvovala je na regionalnom seminaru o Ciljevima održivog razvoja, koji je održan 24. i 25. maja u Beogradu, u organizaciji Narodne skupštine Republike Srbije i Interparlamentarne unije (IPU).

Tema seminara je bila „Parlamentarna saradnja za održivi razvoj: Borba protiv siromaštva i promovisanje zdravstvene zaštite“, a učestvovali su parlamenti centralne i istočne Evrope i centralne Azije.

Seminar je otvorila Maja Gojković, predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije, govoreći da parlamenti i vlade treba da rade zajedničkim snagama na sprovođenju ciljeva koji se tiču smanjenja siromaštva, unapređenja kvaliteta obrazovanja, poboljšanja zdravlja stanovništva i kreiranja snažnije infrastrukture. Gojković je naročito istakla iskustvo Narodne skupštine u nadzoru nad implementacijom Agende 2030.

U toku prvog dana, parlamentarci su diskutovali o sljedećim temama: prioriteti država regiona u sprovođenju Agende 2030, parlamentarni nadzor nad implementacijom Ciljeva održivog razvoja, smanjenje siromaštva i poboljšanje položaja marginalizovanih grupa, te unapređenje i promovisanje zdravstvene zaštite. U toku diskusije, predstavljena su iskustva više država u pogledu sprovođenja Agende 2030 i njenog adaptiranja kroz donošenje nacionalnih strategija održivog razvoja. Takođe, bilo je riječi o Instrumentu IPU za samoocjenjivanje parlamenata, kao i o dobrim praksama parlamenata koji su na različite načine bili uključeni u sprovođenje Ciljeva održivog razvoja. Parlamentarci su podijelili i svoja mišljenja o mogućnostima za poboljšanje zdravstvene zaštite kroz zakonodavni okvir i bolju implementaciju.

U okviru sesije na temu smanjenja siromaštva, naročita pažnja bila je posvećena diskusiji o mogućnostima za unapređenje socijalnog položaja marginalizovanih grupa i borbi protiv diskriminacije. Zamjenica generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Marija Mirjačić je istakla globalni problem beskućništva i dječjeg prosjačenja, kao pojave koje zahtijevaju snažan međuinstitucionalni pristup radi pronalaženja dugoročnih rješenja. Takođe, ukazala je na to da se ne treba baviti samo neposrednim posljedicama, već treba tretirati duboko ukorijenjene uzroke koji vode u dugoročno siromaštvo. Kao primjer dobre prakse, podsjetila je na odredbe crnogorskog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji prepoznaje posebnu zaštitu za širok spektar senzitivnih kategorija.

Drugog dana seminara, poslanici su raspravljali o uticaju klimatskih promjena na siromaštvo i kvalitet zdravlja stanovništva, kao i o uključivanju mladih u društvene procese u cilju efikasne implementacije Ciljeva održivog razvoja. U toku diskusije, naglašena je važnost klimatskih promjena, naročito u dijelu vremenskih nepogoda koje mogu imati poguban uticaj na ekonomiju države, ali i na dugoročno zdravlje stanovništva. Na temu učešća mladih u procesu odlučivanja, predstavljene su dobre prakse na nacionalnom i lokalnom nivou, te naglašeno da mladima treba da bude omogućen veći pristup donošenju odluka, ali i da se mladi moraju više angažovati kako bi učinili svoj glas snažnijim u političkom prostoru.

Na kraju seminara, predstavljen je Globalni parlamentarni izvještaj Interparlamentarne unije za 2017. godinu, na temu „Parlamentarni nadzor: ovlašćenje parlamenata da preispituju rad vlade“.