utorak, 11 septembar 2018 12:16

Delegacija Skupštine Crne Gore na Međunarodnom seminaru o Zapadnom Balkanu u Londonu

Istaknuta snažna podrška Ujedinjenog kraljestva demokratizaciji i reformskim procesima zemalja Zapadnog Balkana

Prvi dan međunarodnog seminara o Zapadnom Balkanu obilježila je rasprava o ključnim zaključcima londonskog samita, održanog u julu, te dosadašnjim dostignućima i daljoj perspektivi Berlinskog procesa.

Ovogodišnji samit u Londonu predstavlja nastavak ciljeva prethodnih samita, u smislu unapređenja povezanosti, dijaloga i saradnje država Zapadnog Balkana. Britanski parlamentarci su istakli da su se građani Velike Britanije opredijelili da neće živjeti u Evropskoj Uniji, ali da ostaju u Evropi, zainteresovani za stabilnost, bezbjednost i demokratske procese.

U toku rasprave poslanika Donjeg i Gornjeg doma Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva i kolega iz parlamenata regiona, prisutnima su se obratili i članovi delegacije Skupštine Crne Gore.

Poslanik Miloš Nikolić čestitao je britanskim kolegama na organizaciji Samita, čime je potvrđena njihova posvećnost našem regionu, ali i evropska perspektiva susjednih država. Govoreći o glavnom spoljnopolitičkom cilju Crne Gore, on je naglasio da se Crna Gora zalaže za prinicip regate, kao potvrde svih do sada uloženih napora na putu ka članstvu u EU. Nikolić je izrazio očekivanje da će Berlinski proces kao ideja doživjeti svoju konkretizaciju, što će, prema njegovom mišljenju, doprinijeti snažnijoj proevropskoj politici na Balkanu.

Poslanica Aleksandra Vuković govorila je o dosadašnjim rezultatima Crne Gore na njenom evroatlanstkom putu. Posebno je naglasila ulogu Skupštine u kreiranju parlamentarnog foruma u okviru Berlinskog procesa, kao mjesta na kojem bi sve inicijative koje se sprovode dobile i snažan politički input izabranih predstavnika naroda. Ona je istakla inicijativu Vlade Crne Gore za uspostavljanje Međunaordnog Instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistične Evrope (SEEIIST), čija je misija unapređenje naučne i tehnološke saradnje u regionu, po principu CERN-a “Nauka za mir.”

Naredna dva dana biće riječi o pitanjima koja se odnose na demokratizaciju susjednih država, jačanje vladavine prava, regionalnu saradnju u kontekstu ekonomije, bezbjednosti i migracija.

Trodnevni seminar organizovala je britanska delegacija u Interparlamentarnoj uniji, u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva i predstavlja prvo sastajanje na parlamentarnom nivou, nakon dosadašnjih samita o Zapadnom Balkanu.

Delegaciju Skupštine Crne Gore čine poslanici Aleksandra Vuković, Miloš Nikolić i Marina Jočić.