srijeda, 12 septembar 2018 12:23

Održan Međunarodni seminar o Zapadnom Balkanu u Londonu

Regionalna saradnja ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Prvi put nakon samita u Londonu, poslanici parlamenata regiona zajedno sa svojim britanskim kolegama, raspravljali su o pitanjima od zajedničkog interesa, promovišući demokratizaciju susjednih država i međusobnu saradnju.

Poslanici parlamenata Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, saglasili su se da su međusobni dijalog i povezanost regiona ključni elementi stabilnosti. Akcentovan je značaj uloge parlamenata u realizaciji ideje Berlinskog procesa i održavanja proevropske politike u Jugoistočnoj Evropi.

Govoreći na temu jačanja vladavine prave i prevencije korupcije, poslanici Skupštine Crne Gore Marina Jočič i Miloš Nikolić dali su različito viđenje o stanju korupcije. Poslanica Jočić ukazala je da u Crnoj Gori postoji korupcija i nesmjenjivost vlasti, te da je potrebno uložiti značajne napore u demokratizaciju društva i vladavinu prava, kako bi Crna Gora spremno ušla u porodicu evropskih naroda. Poslanik Nikolić je ukazao na dosadašnje rezultate Crne Gore u pogledu reformi, koji su, prema njegovom mišljenju, potvrda evropskih sistema vrijednosti i standarda.

U odgovoru poslanicima Skupštine, predsjedavajući ovom panelu, poslanik Gornjeg doma britanskog parlamenta, lord Tomas Gresford (Thomas Gresford) pohvalio je različito viđenje i dijalog, koji, kako je kazao, uvijek vodi boljim rješenjima. U tom smislu, istakao je značaj principa checks and balances, te potvrdio uložene napore Crne Gore u reformi društva.

Poslanica Aleksandra Vuković u svojstvu paneliste, govorila je na temu „Parlament i inkluzivna politika“. Ona je upoznala kolege sa projektom Demokratskih radionica, koji osim Skupštine, postoji samo u austrijskom parlamentu. Kao članica Odbora za rodnu ravnopravnost,  svoje izlaganje usmjerila je na rad Odbora, posebno ulogu žena u političkom  životu, najavivši izmjene zakona u dijelu veće zastupljenosti žena u Parlamentu. Vuković je zaključila da je unutar Skupštine potrebno formirati Žensku parlamentarnu mrežu, što bi doprinijelo unapređenju saradnje među parlamentarkama regiona, a sve u cilju konzistentnog i konherentnog političkog djelovanja.

U protekla tri dana bilo je riječi i o ekonomskom, bezbjednosnom aspektu regionalne saradnje, saradnji parlamenta i civilnog sektora, valorizaciji meke moći, te otvorenim bilateralnim pitanjima i izazovima koje nose aktuelne migracije.

Seminar  je organizovala britanska delegacija u Interparlamentarnoj uniji.