srijeda, 29 novembar 2017 21:37

U Minsku održano zasijedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative – CEI-PD

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao na zasijedanju

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao je na redovnom godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine „CEI“ koje je održano u periodu od 27. do 29. novembra u Minsku u okviru bjeloruskog predsjedavanja ovom inicijativom.

Ovogodišnja sesija Parlamentarne skupštine bila je posvećena temi: „Digitalne tehnologije u kontekstu osiguravanja geopolitičke bezbjednosti“.

Redovno zasijedanje otvorio je Mihail Mjasnikovič, predsjednik gornjeg doma Narodnog sobranja Republike Bjelorusije, dok su se između ostalih učesnicima obratili i Sergej Popkov, ministar informisanosti i telekomunikacija u Vladi Bjelorusije, Sergej Rahmanov, predsjednik Odbora za vanjske poslove i nacionalnu bezbjednost gornjeg doma Narodnog Sobranja Bjelorusije, Ala Bodak, predsjednica Odbora za ustavni sistem i zakonodavstvo gornjeg doma Narodnog Sobranja Bjelorusije kao i Valerij Voronjecki, predsjednik Odbora za međunarodne odnose predstavničkog doma Narodnog sobranja Bjelorusije.

Na zasijedanju su pozdravljeni napori usmjereni ka boljoj koordinaciji akcija koje sprovode CEI zemlje, institucije Evropske unije, zemlje Istočnog partnerstva i druge međunarodne organizacije s ciljem održavanja ekonomske i poltičke stabilnosti, kao i razvoja inovacija i digitalnih tehnologija koje će osigurati geopolitičku bezbjednost. Na zasijedanju Parlamentarne skupština CEI kontatovan je i ogroman napredak koji su zemlje članice napravile u prethodnih 28 godina na planu jačanja unutrašnje kohezije CEI zemalja.

Takođe, iskazana je potreba za daljim razvojem ove vrlo značajne regionalne inicijative, kao i uspostavljanjem intenzivne saradnje sa drugim regionalnim okvirima saradnje, s ciljem postizanja sinergetskog efekta kojim bi se lakše prevazilazili zajednički izazovi sa kojima se suočavaju zemlje CEI.

Na kraju zasijedanja, usvojena je Završna Deklaracija u kojoj su sumirani zaključci sa održanog zasijedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative.

CEI je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Centralne i Jugoistočne Evrope. Postoji od 1989. godine i danas broji 18 država članica. To su Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Jednogodišnje predsjedavanje Centralnoevropskom inicijativom 1. januara 2018. godine preuzeće Republika Hrvatska.