nedjelja, 31 mart 2019 10:17

Održan sastanak Opšteg odbora za pitanja kulture “CEI – PD”

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao je na sastanku Opšteg Odbora za pitanja kulture „CEI – PD“, održanom u Budimpešti.

Sastank koji je organizovala Narodna skupština Mađarske bio je povećen temama: „Razvoj programa prekograničnog turizma i njegove perspektive u okviru CEI zemalja“ i „Nova kulturno-turistička tematika: hodočašća kroz zemlje CEI.

Sastanak je otvorila potpredsjednica Narodne skupštine Mađarske Marta Martai, a svojim uvodnim obraćanjima učesnicima su se obratili: šef mađarske delegacije pri CEI-PD Ričard Horčik (Richard Höcsik) i zamjenik generalnog sekretara CEI Antal Nikoleti.

U svojim obraćanjima, predstavnici parlamenta domaćina predstavljajući rezultate mađarske politike u oblasti turizma, naglasili su da ovaj sektor postaje sve značajniji faktor ekonomskog prosperiteta, imajući u vidu činjenicu da predstavlja konstantan izvor prihoda, otvara nova radna mjesta, te daje jak podsticaj za investicije.

Na sastanku je takođe istaknuto da se pred regionom CEI otvara mogućnost oblikovanja svog, jedinstvenog turističkog proizvoda koji bi se zasnivao na specifičnostima svake od država članica pojedinačno. S tim u vezi je naglašeno da je potrebno posebnu pažnju posvetiti unapređenju infrastrukture i spajanju turističkih potencijala u jedan veliki, kvalitetan regionalni i evropski bren.

Na kraju sastanka Opšteg odbora, učesnici su jednoglasno usvojili zaključke u kojima se između ostalog ističe da CEI države treba da rade na osmišljavanju zajedničke strategije u oblasti turizma, koja bi, između ostalog, predstavljala odgovor na izvazove nove digitalne ere, koja trenutno u značajnoj mjeri utiče i usmjerava sektor putovanja i turizma.

Pored domaćina i delegacije Skupštine Crne Gore, sastanku su prisustvovali i predstavnici parlamenata: Češke, Italije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovenije i Ukrajine.

Sastanku u Budimpešti prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol.