subota, 19 oktobar 2019 22:25

Poslanik Miodrag Vuković učestvovao na „XV međunarodnom forumu evropskog regiona - Akvileja“

Predsjednik Ustavnog odbora i šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentrnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative – CEI PD, prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na „XV međunarodnom forumu evropskog regiona - Akvileja“, održanom 18. i 19. oktobra u Udinama.

Ovogodišnji forum bio je posvećen temi: „Buđenje Srednje Evrope – Nostalgija za budućnošću“.

Na forumu poslanik Miodrag Vuković bio je jedan od panelista na temu: „Zapadni Balkan – uvijek na listi čekanja“.

Obraćajući se učesnicima skupa poslanik Vuković je ukazao da Crna Gora trenutno pregovara o svom članstvu u EU, u specifičnim okolnostima u vremenu kada je Unija fokusirana na „Bregzit“ i migrantsku krizu, te da naša država uprkos tome i dalje posvećeno ispunjava svoje zadatke i spremno čeka finalnu fazu pregovaračkog procesa.

Vuković je takođe istakao da su danas, ne samo institucije Evropske unije, već i svi pojedinci koji su politički angažovani na nacionalnom i evropskom nivou, odgovorni za promišljanje bolje i sigurnije budućnosti ujedinjene Evrope na cijelom kontinentu.

Konferencija koju tradicionalno organizuje Asocijacija „Mitteleuropa“ u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije, Regionom Venecija – Friuli i Sekretarijatom Centralnoevropske inicijative, okupila je evropske i nacionalne parlamentarce, političke aktere, diplomate, predstavnike akademske zajednice, privrednike, nevladine aktiviste i studente iz regiona centralne Evrope.

Cilj konferencije bio je otvaranje debate i sprovođenje efikasnog poređenja kako bi se napravila realna analiza novih scenarija, te razmotrio dalji razvoj mehanizama unutar međunarodnih, a posebno u okviru evropskih odnosa.