ponedjeljak, 23 april 2018 16:40

Prvi dan 97. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a

Član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu  97. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a na temu „Gruzija i region Crnog mora u novom geopolitičkom poretku“.

Prvog dana seminara učesnike skupa su u okviru uvodne sesije na temu „Proslava desetogodišnjice pojačane saradnje NATO-a i Gruzije: dostignuća i izgledi“ uvodnim riječima pozdravili: Irakli Sesiashvili, šef Delegacije Gruzije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a; Mikheil Janelidze, ministar spoljnih poslova Gruzije; Paolo Alli, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO; Levan Izoria, ministar odbrane Gruzije; Lukas Beglinger, ambasador Švajcarske u Gruziji; Rosaria Puglisi, šefica NATO kancelarije za vezu u Gruziji, i Zurab Pataradze, predsjednik Vlade autonomne Republike Adjara.

Na temelju izlaganja predsjednika Gruzije Giorgi Margvelashvili-ja i predsjednika Parlamenta Irakli Kobakhidze-a uslijedila je diskusija učesnika kojom je moderirao James Sherr, predstavnik Chatham House-a, saradnik na programu „Rusija i Evroazijski program“, na temu „Evroatlantske integracije i plan reformi Gruzije“.

Prvom sesijom na temu „Bezbjednost i evroatlantske integracije u oblasti Crnog mora“, moderirao je Roland Freudenstein, politički direktor Wilfried Martens Centra za evropske studije, na temelju prezentacije Roy Allison, profesora za ruske i evroazijske međunarodne odnose i direktora Centra za ruske i evroazijske studije St. Antony's College-a Univerziteta u Oxfordu, na temu „Ruska strategija koja se mijenja i njen uticaj na bezbjednosnu situaciju u Južnom Kavkazu i šire područje Crnog mora“.

Na temelju iznijetog, delegati Parlamentarne skupštine NATO-a su diskutovali o uticaju Rusije na široj crnomorskoj oblasti, razvoju i situaciji u postsovjetskoj oblasti, aktuelnim problemima te važnosti obezbjeđenja sigurnog područja Crnog mora, u kontekstu evroatlantskih integracija i šire.

U okviru drugog panela ove sesije, pod istom moderacijom, posvećenog „Nacionalnim perspektivama“, učesnicima 97. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a obratili su se: David Dondua, zamjenik ministra vanjskih poslova Gruzije; Janos Herman, ambasador Evropske unije u Gruziji, a potom Fatma Ceren Yazgan, ambasadorka Turske, Dessislava Ivanova-Kozleva, ambasadorka Bugarske i Ihor Dolhov, ambasador Ukrajine u zemlji domaćina ovog skupa.

Tokom diskusije koja je uslijedila, pohvaljujući reformske napore Gruzije na putu evroatlantskih integracija, razmijenjena su mišljenja o sprovedenim aktivnostima, postignutim rezultatima i izazovima. Interesovanje učesnika je išlo i u pravcu aktivnosti planiranih za predstojeći period sa posebnim osvrtom na pitanje očuvanja demokratije i vladavine prave u zemlji domaćina.

U  nastavku skupa kojim je moderirala Rasa Jukneviciene, potpredsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a, delegatima se izlaganjem na temu „Stanje u okupiranim oblastima Gruzije“ obratili Ketevan Tsikhelashvili, državna ministarka za pomirenje i građanske jednakosti, a potom Erik Hoeeg, šef Posmatračke misije Evropske unije u Gruziji (EUMM), predstavivši „Stanje na administrativnoj graničnoj liniji deset godina nakon rata“, nakon kojih je uslijedila diskusija.

Ovaj seminar je okupio više od stotinu učesnika -  parlamentaraca iz NATO zemalja članica, pridruženih i partnerskih država, visokih zvaničnika u najznačajnijem dijelu iz zemlje domaćina, te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Osnovni cilj skupa je da obezbijedi forum i olakša dijalog na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država i učesnicima pruži aktuelne informacije iz predmetne oblasti.

Seminar sjutra nastavlja rad.