utorak, 24 april 2018 15:26

Parlamentarna skupština NATO - drugi dan

Gruzija, od 23 - 25. april 2018. godine - Obrad Mišo Stanišić, član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO učestvuje u radu  97. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO na temu: „Gruzija i region Crnog mora u novom geopolitičkom poretku“.

Drugog dana seminara, u okviru treće sesije na temu: „Gruzijske reforme i konsolidacija demokratije“, kojom je moderirala Laura Thornton, rezidentna Direktorica u Nacionalnom demokratskom institutu (NDI) u Gruziji, razvijena je diskusija učesnika na temelju uvodnih riječi: Archil Talakvadze, šefa parlamentarne većine; Sergi Kapanadze, zamjenika predsjednika Parlamenta Gruzije, i Ane Natsvlishvili, parlamentarne sekretarke predsjednika Gruzije, bivše predsjednice Udruženja mladih advokata Gruzije.

Nakon predstavljanja najznačajnijih rezultata dosadašnjeg toka postignutih reformi i izazova sa kojima je Gruzija bila suočena u proteklom periodu, te planova za predstojeći period, uslijedila je rasprava učesnika u najznačajnijem dijelu usmjerena na modalitete jačanja demokratskih institucija i vladavine prava u Gruziji.

Nastavkom skupa, pod istom moderacijom, u okviru četvrte sesije, delegati su vodili diskusiju na temu: „Civilno društvo u Gruziji: vrijednosti i otpornost“, na temelju izlaganja Giorgi Goguadze-a, zamjenika direktora Centra za bezbjednost i razvoj, i Nodar Tangiashvili-ja, savjetnika za javne politike i odgovornost, predstavnika Instituta za upravljanje Istok-Zapad.

Tokom rasprave delegati su diskutovali o aktivnostima civilnog društva u Gruziji u kontekstu aktuelnih političkih i socio-ekonomskih prilika, važnosti kontinuiranog snaženja njihove uloge i pružanja podrške jačanju transparentnosti u društvu, kao i izazovima sa kojima se civilno društvo u Gruziji suočava. Poseban osvrt ovom prilikom delegati su učinili na pitanje propagande, uticaja društvenih mreža i lažnih vijesti te negativnih posljedica koje one sa sobom nose, kao i na načine suzbijanja ovih negativnih pojava, a u cilju istinitog i punog informisanja građana Gruzije i šire.

Uslijedila je peta sesija posvećena: „Prelasku na parlamentarnu demokratiju“, kojom je moderirao Philipp Fluri, pomoćnik direktora Centra za Demokratsku Kontrolu Oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve i šef Odjeljenja za Istočnu Evropu, Južni Kavkaz i Centralnu Aziju. Uvodnu riječ imao je Vitalino Canas, potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i pravnik specijalizovan za oblast ustavnog prava, na temu: „Uloga parlamenta u polupredsjedničkim i parlamentarnim sistemima“. Učesnicima Rose Roth seminara potom se obratio i šef Delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Irakli Sesiashvili, koji je učinio osvrt na pitanje „Prelaska na parlamentarni sistem“.

Uslijedila je diskusija tokom koje je bilo riječi o ulozi parlamenta u polupredsjedničkim i parlamentarnim sistemima i ustavnim rješenjima u vezi sa tim, uz prezentovanje pojedinih koja su u praksi pokazala dobre efekte. Takođe, u ovom dijelu rasprave diskusija učesnika je išla i u pravcu prezentovanja modaliteta tranzicije na parlamentarnu demokratiju. Takođe, bilo je riječi i o njihovim prednostima i nedostacima, dok je poseban osvrt stavljen na izazove sa kojima se suočavaju države na putu velikih promjena.

Šesta sesija 97. Rose Roth seminara, kojom je moderirala Sophio Katsarava, članica Delegacije Gruzije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, je bila posvećena temi: „Ruski faktor“. Učesnicima skupa su ovom prilikom obratio James Sherr, saradnik na Programu Rusija i Evroazija i predstavnik Chatham House-a izlaganjem o: „Rusiji i njenom bliskom susjedstvu“. Potom je Konstantin Eggert, ruski novinar i politički komentator, govorio na temu: „Interna situacija u Rusiji i Sjevernom Kavkazu“, nakon čega je uslijedilo vrijeme opredjeljeno za pitanja i odgovore.

Po okončanju ovog dijela radnog dana seminara, održan je sastanak predstavnika Gruzije sa Interparlamentarnim savjetom NATO-a (GNIC).

Seminar koji se realizuje u saradnji sa Parlamentom Gruzije i uz podršku Vlade Švajcarske, nastavlja sa radom sjutra.