srijeda, 25 april 2018 14:03

Parlamentarna skupština NATO - treći dan

Član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvovao je u radu  97. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a na temu: „Gruzija i region Crnog mora u novom geopolitičkom poretku“.

Trećeg dana 97. Rose Roth seminara, tokom sesije na temu: „Trajne sigurnosne zabrinutosti u Južnom Kavkazu“, kojom je moderirao Dennis Sammut, direktor LINKS-a (Dijalog, Analiza, Istraživanja), učesnicima skupa su se obratili Benyamin Poghosyan, potpredsjednik Sektora za istraživanje, načelnik Instituta za nacionalne strateške studije pri Univerzitetu za istraživanja nacionalne odbrane u Jermeniji, a potom Zaur Shiriyev, saradnik na Evropskom programu, predstavnik Međunarodne krizne grupe.

Delegati Parlamentarne skupštine NATO-a na temelju izlaganja uvodničara razmijenili su mišljenja o aktuelnoj situaciji na području Južnog Kavkaza, aktivnostima Rusije, uticaju Kine na situaciju u Srednjoj Aziji, te izazovima - posebno onim trajnog karaktera, sa kojima je ovo područje suočeno. Naročita pažnja bila je usmjerena na pojavu religioznog ekstremizma u Južnom Kavkazu nakon 2011. godine, sukobu na području Nagharno Karabaha te potencijalnim rješenjima i kompromisima za prevazilaženje ove situacije.

Završnom sesijom skupa posvećenoj temi: „Srednjeazijsko političko i strategijsko okruženje u razvoju“, moderirao je Paolo Alli, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, a izlaganje po temi su imali: David Lewis, viši predavač i Direktor za obrazovanje, predstavnik Exeter univerziteta, koji je učesnicima predstavio: „Geopolitičke aspekte“, Jos Boonstra, koordinator u Evropsko-centralno Azijskoj posmatračkoj inicijativi  (EUCAM) i predstavnik Centra za evropske bezbjednosne studije (CESS), o: „Razvoju Srednje Azije“.

Poseban osvrt učesnici seminara su, u kontekstu bezbjednosne prizme, učinili na pitanje političkog i strategijskog ambijenta u Srednjoj Aziji, budućih dešavanja i očekivanja na ovom planu. Istakli su važnost kontinuiranog jačanja regionalne saradnje po ovoj, kao i drugim srodnim temama.

Seminar je okupio približno dvije stotine učesnika, i to parlamentaraca iz NATO zemalja članica, pridruženih i partnerskih država, visokih zvaničnika u najznačajnijem dijelu iz zemlje domaćina, te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i javnog mišljenja.

Osnovni cilj ovog skupa, koji danas završava rad, bio je da obezbijedi forum i olakša dijalog na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država i učesnicima pruži aktuelne informacije iz predmetne oblasti.