utorak, 19 februar 2019 21:20

Delegacija Skupštine na Zajedničkom sastanku pet komiteta PS NATO - drugi dan

Obraćanje Nensi Pelosi i Federike Mogerini

Drugog dana Zajedničkog sastanka predsjedavao je Majkl R. Turner iz Sjedinjenih Američkih Država - predsjedavajući Komiteta za odbranu i bezbjednost. Pozdravne riječi učesnicima skupa uputio je ambasador Paskal Hejman, stalni predstavnik Belgije u NATO-u, iskazavši puno zadovljstvo na učešću u radu i prilici da razmjeni mišljenja o važnim pitanjima iz oblasti bezbjednosti i odbrane sa delegatima država članica Parlamentarne skupštine NATO-a.

Uslijedio je poseban dio Zajedničkog sastanka komiteta pod moderacijom kongresmena Džerald E. Konoli - šefa delegacije Sjedinjenih Američkih Država, koji je uvodnom riječju otvorila predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a Madlin Mun. Ona je istakla važnost pitanja koja su na dnevnom redu, ali i zajedničkih napora u stvaranju bezbjednog okruženja na globalnom nivou.

Sastanak je nastavljen obraćanjem predsjedavajuće Doma predstavnika Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi.

Predstavnik NATO-a Kami Grand - pomoćnik generalnog sekretara za ulaganja u odbranu, govorio je na temu: „Usredsređenost na sposobnosti u doba dijeljenja tereta“. On je naglasio značaj iznijetog pitanja i svijesti država članica o značaju pravovremenog i trajnog ulaganja u odbranu. U tom kontekstu, osvrnuo se i na pitanje solidarnosti i ravnomjerne raspodjele tereta, svih činilaca sistema.

Uslijedila je prezentacija Federike Mogerini - visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, potpredsjednice Evropske komisije, na temu: „Stalna strukturirana saradnja Evropske unije na planu bezbjednosti i odbrane (PESCO) i budućnost odnosa na relaciji NATO - Evropska unija“.

Nastavak sastanka, pod istoimenim predsjedavanjem, obilježila je četvrta sesija tokom koje se delegatima prezentacijom obratio predstavnik Sjevernoatlantskog saveza, Džon Manza - pomoćnik generalnog sekretara za operacije, o „Aktuelnim operacijama NATO-a“. On je učesnicima predstavio aktivnosti koje NATO trenutno primjenjuje, uz osvrt na najznačajnije rezultate, postignute u proteklom periodu, aktuelne izazove te planove za predstojeći period.

U okviru naredne sesije kojoj je predsjedavao Lord Kembel od Pitenvima iz Ujedinjenog Kraljevstva - predsjedavajući Političkog komiteta, realizovana je ambasadorska panel diskusija na temu: „Sedamdeseta godišnjica NATO-a i budućnost Saveza“. Delegatima Parlamentarne skupštine NATO-a obratili su se: Zoltan Nađ - stalni predstavnik Mađarske u NATO-u, Sara Mekintoš - stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva U NATO-u, kao i Daglas D. Džons - zamjenik stalnog predstavnika i zamjenik šefa Misije Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u.

Obrad Mišo Stanišić, šef stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i član Genci Nimanbegu, učestvuju u radu Zajedničkog sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta i funkcionera Komiteta za civilnu dimenziju i bezbjednosti i Komiteta za nauku i tehnologiju.

Zajednički sastanak sjutra nastavlja sa radom.