ponedjeljak, 17 februar 2020 22:15

Prvi dan zajedničkog sastanka pet komiteta PS NATO-a

Predstavnici Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a prof. dr Miodrag Vuković i Genci Nimanbegu učestvuju na sastanku

Prvog dana zajedničkog sastanka pet komiteta PS NATO-a u Briselu, Stalna delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO-u je sa ambasadorkom Dubravkom Lalović stalnom predstavnicom  u Misiji Crne Gore u NATO-u, učestvovala u radu sastanka sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu.

Tokom ovog dijela sastanka kojem su prisustvovali i članovi Biroa- Stalnog komiteta, predsjedavajući komitetima i članovi delegacija iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, razmotrena su aktuelna pitanja iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

U nastavku rada skupa, u uvodnom dijelu, učesnicima se obratio v.d. predsjednika PS NATO-a Atila Mešterhazi (Attila Mesterhazy) iz Mađarske, iskazavši posebnu zahvalnost na odzivu delegata sastanku u značajnom broju, kao i na spremnosti za zajednički rad i razmjenu mišljenja, u cilju obezbjeđenja mira na globalnom planu.

Potom se u dijelu skupa kojim je moderirao šef Delegacije Sjedinjenih Američkih Država u PS NATO-u Džerald Konoli (Jerald E. Connolly), učesnicima sastanka obratila predsjedavajuća Doma predstavnika Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi (Nancy Pelosi). Tokom dijaloga koji je uslijedio, posebno je naglašen značaj stabilne i snažne transatlantske veze i punog uvažavanja zajedničkih ciljeva članica Alijanse, uz puno poštovanje standarda i podizanja nivoa saradnje u cilju obezbjeđenja sigurnog okruženja na globalnom planu.

Uslijedila je sesija kojom je predsjedavao predsjednik Političkog komiteta Kembel Pitenvim (Lord Campbell Pittenweem) iz Ujedinjenog Kraljevstva, a obilježile su je prezentacije ambasadorke Betine Kadenbah (Bettina Cadenbach), pomoćnice generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku o „NATO političkoj agendi“, i Antonija Misirolija (Antonio Missiroli), pomoćnika generalnog sekretara za nove bezbjednosne izazove NATO-a, „Bezbjednosti u sajber dobu - izazovima i mogućnostima za NATO“, nakon čega je uslijedila rasprava.

Zajednički sastanak komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a sjutra nastavlja sa radom.