utorak, 18 februar 2020 18:22

Drugi dan zajedničkog sastanka komiteta PS NATO-a

Predstavnici Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a prof. dr Miodrag Vuković i Genci Nimanbegu učestvuju u radu

Drugog dana zajedničkog sastanka, kojim je predsjedavao Paul Cook iz Sjedinjenih Američkih Država, potpredsjednik Komiteta za odbranu i bezbjednost, pozdravne riječi učesnicima skupa uputio je Philippe Goffin, ministar vanjskih poslova i odbrane Kraljevine Belgije, iskazao zadovoljstvo na učešću u radu i prilici za razmjenu mišljenja o važnim pitanjima iz oblasti bezbjednosti i odbrane sa delegatima država članica Parlamentarne skupštine NATO-a.

U nastavku se učesnicima skupa prezentacijom obratio general Jörg See, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za odbranu, predstavnik Odjeljenja za politiku i planiranje o „Oblikovanju NATO odbrambene politike u izazovnom bezbjednosnom okruženju“, a potom Jessica Cox, direktorica Uprave za nuklearnu i odbrambenu politiku i planiranje NATO-a  o „NATO nuklearnoj politici i snagama u promjenjivom međunarodnom bezbjednosnom okruženju“. Ovom prilikom delegati su posebnu pažnju usmjerili na pitanje projektovanja stabilnosti van granica Alijanse i dva aktuelna zadatka NATO-a u vezi sa tim, odvraćanje i odbranu, kao i projektovanje stabilnosti. U kontekstu ovog drugog zadatka, istaknut je značaj doprinosa koji obezbjeđuje stabilnost u različitim dijelovima svijeta kroz operacije, obuke i jačanje odbrambenih kapaciteta partnerskih država.

Učesnicima se potom obratio Pawel Herczynski, v.d. zamjenika generalnog sekretara za odgovore na krize i prevenciju konflikta, predstavnik Evropske službe za eksterne akcije, na temu „Budućnost transatlantskih odnosa – perspektiva Evropske unije“, a tokom rasprave o ovoj temi, istaknuta je važnost iznijetog pitanja i svijesti država članica o značaju pravovremenog i trajnog ulaganja u odbranu, sa posebnim osvrtom na pitanje solidarnosti i ravnomjerne raspodjele tereta svih činilaca sistema.

Nastavak zajedničkog sastanka komiteta PS NATO-a, pod istoimenim predsjedavanjem, obilježila je treća sesija tokom koje se delegatima prezentacijom obratio predstavnik Sjevernoatlantske alijanse, John Manza, pomoćnik generalnog sekretara za operacije, o aktuelnim operacijama NATO-a, te učesnicima predstavio aktivnosti koje NATO trenutno primjenjuje uz osvrt na najznačajnije rezultate postignute u proteklom periodu, aktuelne izazove i planove za predstojeći period.

U okviru naredne sesije kojom je predsjedavao Lord Campbell Pittenweem iz Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Političkog komiteta, realizovana je ambasadorska panel diskusija na temu „Nacionalni prioriteti za NATO“ tokom koje su se delegatima Parlamentarne skupštine NATO-a obratili:  Zoltan Nagy, stalni predstavnik Mađarske u NATO-u, Sarah Macintosh, stalna predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva U NATO-u, Basat Ozturk, stalni predstavnik Turske u NATO-u i Kay Bailey Hutchison, stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u.

Prof. dr Miodrag Vuković i Genci Nimanbegu učestvuju u radu zajedničkog sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta, kojem prisustvuju i službenici Komiteta za civilnu dimenziju bezbjednosti i Komiteta za nauku i tehnologiju PS NATO-a.

Zajednički sastanak sjutra nastavlja rad.