ponedjeljak, 17 jun 2019 20:19

Održan sastanak Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku PS SEECP

Na svom evropskom putu, Crna Gora duboko je posvećena usvajanju i primjeni prava Evropske unije ali isto tako i regionalnoj saradnji

Član stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, poslanik Milorad Vuletić, učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku PS „SEECP“, održanom u Ankari.

Sastanak Opšteg odbora bio je posvećen temi: „Uloga energije u održivom razvoju u regionu Jugoistočne Evrope“, a istom su prisustvovali članovi odbora iz osam država učesnica SEECP.

U svom izlaganju, poslanik Vuletić je istakao da je Crna Gora duboko posvećena ispunjenu globalnih ciljeva održivog razvoja, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa, ulaganju u čiste izvore energije, te podsticanju bilateralne, multilateralne i regionalne ekonomske saradnje, što u cjelini predstavlja bitnu dimenziju dobrosusjedskih odnosa, sigurnosti ali i stabilnosti na prostoru koji zajednički dijelimo.

Vuletić je naglasio da se jedan od glavnih prioriteta energetske politike Crne Gore do 2030. godine odnosi na održivi energetski razvoj, odnosno omogućavanje razvoja utemeljenog na ubrzanom ali i racionalnom korišćenju sopstvenih energetskih resursa, uz uvažavanje principa zaštite životne sredine, povećanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije u skladu s potrebama socio-ekonomskog razvoja naše države.

Na kraju sastanka, članovi Opšteg odbora usvojili su tekstove Nacrta Izvještaja i Nacrta Rezolucije, koji će biti razmatrani i potvrđeni na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koje će biti održano 21. i 22. juna u Sarajevu, u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine ovom inicijativom.

Sastanku su pored poslanika Vuletića i domaćina prisustvovali i predstavnici parlamenata: Grčke, Srbije, Hrvatske, Albanije, Rumunije i Kosova.