petak, 27 april 2018 08:49

Posljednji dan aprilskog zasijedanja PSSE

Na zasijedanju u Strazburu učestvovao šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Predrag Sekulić

Aprilsko zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope biće zaključeno danas glasanjem o predlogu rezolucije na temu tuberkuloze otporne na ljekove u Evropi i predlogu rezolucije o zaštiti i integraciji djece migranata putem obaveznog obrazovanja.

Tokom prethodna četiri dana zasijedanja poslanici su razmijenili mišljenja o položaju novinara u Evropi i zaštiti uređivačkog integriteta, oduzimanju nelegalno stečene imovine kao sredstvu za borbu protiv korupcije, pravnim izazovima povezanim sa hibridnim ratom, klimatskim promjenama i sprovođenju Pariskog sporazuma, te pravu na odstupanje od odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima u slučaju vanrednog stanja. Aprilsko zasijedanje obuhvatilo je i rasprave na teme humanitarnih potreba interno raseljenih lica, sprečavanja finansiranja terorističkih grupa, situacije u Libiji, kao i uloge Evrope u mirovnim inicijativama u Siriji.

Posebno interesovanje izazvala je rasprava o izvještaju eksternog istražnog tijela u vezi sa navodima korupcije u Parlamentarnoj skupštini, kao i rasprava o nedavno usvojenoj Kopenhaškoj deklaraciji koja se bavi pitanjem reforme evropskog sistema zaštite ljudskih prava.

Ministar vanjskih poslova Danske Anders Samuelsen, u svojstvu predsjedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope, informisao je poslanike o aktivnostima sprovedenim tokom polugodišnjeg danskog predsjedavanja, a koje su se prvenstveno ticale evropskog sistema zaštite ljudskih prava, prava osoba sa invaliditetom, jednakih mogućnosti, uključivanja mladih u demokratiju i borbe protiv torture. Na brojna pitanja poslanika odgovorio je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, dok je ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, prilikom obraćanja Parlamentarnoj skupštini, ukazao na napredak koji je ova zemlja ostvarila u prevazilaženju političke krize i procesu evropske integracije.

Parlamentarna skupština, drugog dana zasijedanja, izabrala je Ivanu Jelić za novu sutkinju iz Crne Gore u Evropskom sudu za ljudska prava.