petak, 29 jun 2018 13:05

Završeno junsko zasijedanje PSSE

Na zasijedanju u Strazburu učestvovao šef Delegacije Skupštine u PSSE Predrag Sekulić

Treće redovno zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u ovoj godini završeno je danas nakon petodnevnog rada.

Parlamentarna skupština usvojila je više predloga rezolucija i preporuka u vezi sa temama koje su razmotrene tokom protekle sedmice, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena položaju izbjeglica i migranata i efektima tzv. vanjske dimenzije migracione politike Evropske unije na zaštitu i ostvarivanje njihovih ljudskih prava.

Na dnevnom redu zasijedanja bile su i rasprave u vezi sa položajem nevladinih organizacija u pojedinim zemljama članicama Savjeta Evrope, zaštitom branilaca ljudskih prava, humanitarnom situacijom u zemljama u sirijskom susjedstvu, nalazima posmatračke misije PSSE o predsjedničkim izborima u Azerbejdžanu, a bilo je riječi i o mjerama za ekonomsko osnaživanje žena, borbi protiv prisilnih brakova u Evropi, uspostavljanju ravnoteže između zaštite najboljeg interesa djeteta i očuvanja porodice, te zaštiti kulturnog nasljeđa od namjernog uništavanja i nezakonite trgovine.

Junsko zasijedanje obilježila su obraćanja predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Slovačke Petera Pelegrinija i ministra vanjskih poslova Luksemburga Žana Aselborna. Aktivnosti Komiteta ministara Savjeta Evrope predstavila je ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić, koja se posebno osvrnula na prioritete hrvatskog predsjedavanja Komitetu, među kojima su zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih grupa, borba protiv korupcije, jačanje lokalne samouprave i zaštita kulturne baštine.

Na početku zasijedanja za predsjednicu Parlamentarne skupštine izabrana je članica švajcarske delegacije Lilijan Mari Paskije. Parlamentarna skupština, drugog dana zasijedanja, za sudiju Evropskog suda za ljudska prava izabrala je kandidata San Marina Gilberta Felićija.