ponedjeljak, 21 januar 2019 16:05

Delegacija Skupštine na januarskom zasijedanju PSSE

Stalna delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvuje na januarskom zasijedanju PSSE koje se održava od 21. do 25. januara u Strazburu.

Prvo zasijedanje Parlamentarne skupštine u ovoj godini započelo je danas ponovnim izborom članice švajcarske delegacije Lilijan Mari Paskije za predsjednicu Parlamentarne skupštine, te izborom 18 potpredsjednika.

Januarsko zasijedanje posvećeno je razmatranju pitanja kompatibilnosti šerijatskog prava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, borbe protiv nekažnjivosti počinilaca djela teških kršenja ljudskih prava, borbe protiv diskriminacije u zapošljavanju, efikasnijeg sprovođenja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja, te usklađenosti sa principima zaštite ljudskih prava mjere oduzimanja državljanstva u borbi protiv terorizma.  

Dnevni red zasijedanja obuhvata i objedinjenu raspravu o ulozi javnih servisa u suzbijanju dezinformacija i propagande i slobodi medija kao uslovu demokratskih izbora, kao i rasprave po hitnom postupku o eskalaciji tezija između Ukrajine i Rusije na Azovskom moru i o pogoršanju položaja opozicionih političara u Turskoj.

Poslanici će se, takođe, izjasniti o predlogu preporuka Venecijanskoj komisiji za ažuriranje Kodeksa dobre prakse o referendumima, a biće predstavljeni i nalazi posmatračkih misija PSSE o predsjedničkim izborima u Gruziji i parlamentarnim izborima u Jermeniji.

Gosti Parlamentarne skupštine tokom ovog zasijedanja biće predsjednik Finske Sauli Ninisto, predsjednik Venecijanske komisije Đani Bukikio, te ministar vanjskih poslova Finske Timo Soini, koji će se Parlamentarnoj skupštini obratiti u svojstvu predsjedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope. Poslanicima će se obratiti i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

Delegaciju Skupštine Crne Gore na januarskom zasijedanju PSSE čine šef delegacije Predrag Sekulić i članovi delegacije Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović.