ponedjeljak, 08 april 2019 14:27

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvuje na proljećnjem zasijedanju PSSE

Zasijedanje se održava od 8. do 12. aprila, u Strazburu

Članovi stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Predrag Sekulić, šef delegacije, Marija Ćatović, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović, učestvuju na proljećnjem zasijedanju PSSE, koje se održava od 8. do 12. aprila, u Strazburu.

Ključne teme na dnevnom redu aprilskog zasijedanja tiču se potrebe za usklađenim djelovanjem i jačanjem saradnje sa Ujedinjenim nacijama u sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj, pružanja odgovora na nove izazove u međunarodnoj borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, kao i uloge političkih lidera u borbi protiv govora mržnje i netrpeljivosti.

Parlamentarna skupština razmotriće predloge za izmjenu Poslovnika PSSE koje je pripremio Komitet za Poslovnik i institucionalna pitanja, Izvještaj posmatračke misije koja je nadgledala sprovođenje parlamentarnih izbora u Republici Moldaviji, kao i Izvještaj o aktivnostima komesarke Savjeta Evrope za ljudska prava za 2018. godinu.

Posebna pažnja biće posvećena izvještaju na temu „Uloga i misija Parlamentarne skupštine: ključni izazovi za budućnost“, koji je uvršten u dnevni red po hitnom postupku.

Gosti Parlamentarne skupštine na ovom zasijedanju biće predsjednici vlada Jermenije i Gruzije, kao i ministar vanjskih poslova Finske, zemlje koja trenutno predsjedava Komitetu ministara Savjeta Evrope.

Parlamentarna skupština će tokom ovog zasijedanja izabrati sudije Evropskog suda za ljudska prava među kandidatima koje su predložile Malta i Turska.