petak, 28 jun 2019 11:48

Stalna delegacija Skupštine učestvovala na ljetnjem zasijedanju PSSE

Članica delegacije Sanja Pavićević izabrana za predsjednicu Potkomiteta za pitanja invaliditeta, višestruke i intersekcijske diskriminacije

 

Treće redovno, ljetnje, zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) u 2019. godini, završeno je danas u Strazburu nakon petodnevnog rada. Na zasijedanju su učestvovali članovi stalne delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE Predrag Sekulić, šef delegacije, Marija Ćatović, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović.

Jedan od ključnih događaja ovog zasijedanja bio je izbor nove generalne sekretarke Savjeta Evrope. U septembru ove godine tu funkciju će preuzeti potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

Zasijedanje je obilježila rasprava o izvještaju Petre de Suter, poslanice belgijskog parlamenta, na temu „Jačanje procesa donošenja odluka Parlamentarne skupštine u vezi sa kredencijalima i glasanjem“, čijim je usvajanjem, nakon višesatne burne rasprave, Parlamentarna skupština donijela odluku kojom je omogućeno da, drugog dana zasijedanja, Parlament Ruske Federacije dostavi kredencijale svoje delegacije koja u radu ovog statutarnog organa Saveta Evrope nije učestvovala od 2015. godine. Donoseći odluku o potvrđivanju kredencijala ruske delegacije bez ograničenja po pitanju prava učešća ili predstavljanja, te ističući posvećenost dijalogu kao sredstvu postizanja trajnih rješenja, Parlamentatna skupština je ruske vlasti pozvala da ispune niz nedavnih preporuka, ukljujući oslobađanje ukrajinskih mornara, bezuslovnu i punu saradnju u privođenju pravdi odgovornih za obaranje aviona MH17, punu saradnju sa međunarodnom zajednicom u pogledu istrage ubistva Borisa Nemcova, te preduzimanje mjera za okončanje kršenja prava pripadnika LGBTI populacije.

Parlamentarna skupština, tokom zasijedanja, razmotrila je i izvještaje o aktivnostima Bugarske u post-monitoring dijalogu, situaciji u Siriji, ubistvu novinarke Dafne Karuane Galicije i vladavini prava na Malti, te ubistvu Borisa Nemcova. Bilo je, takođe, riječi o budžetu i prioritetima Savjeta Evrope za period 2020 – 2021, te planiranim troškovima Parlamentarne skupštine u ovom dvogodišnjem periodu.

Dnevni red zasijedanja obuhvatio je i raspravu na temu „Istanbulska konvencija o nasilju nad ženama: dostignuća i izazovi“ u okviru koje je članica skupštinske delegacije Sanja Pavićević, koja je i članica Komiteta za ravnopravnost i sprječavanje diskriminacije, ukazala na napredak koji je Crna Gora ostvarila u izgradnji zakonodavnog, političkog i institucionalnog okvira za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a koji je prepoznat i u prvom GREVIO izvještaju za Crnu Goru. Naglašena je i važnost promovisanja Istanbulske konvencije i podizanja svijesti o svim oblicima nasilja nad ženama i ukazano na brojne aktivnosti koje u ovoj oblasti sprovodi Skupština Crne Gore, odnosno njen Odbor za rodnu ravnopravnost.

Poslanica Pavićević učestvovala je i u raspravi na temu „Sprječavanje nasilja nad djecom“ u okviru koje je govorila o mjerama koje nadležne institucije u Crnoj Gori preduzimaju na strateškom i operativnom planu u cilju stvaranja okruženja bez nasilja za svako dijete. Predstavljene su ključne mjere koje su u prethodnom periodu realizovane u okviru Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja za period 2017 – 2021, te naglašena posvećenost ostvarivanju daljeg napretka u ovoj oblasti.

Pored plenarnog zasijedanja, članovi delegacije Skupštine Crne Gore učestvovali su na sastancima političkih grupa u Parlamentarnoj skupštini, sjednicama Komiteta za politička pitanja i demokratiju, Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava, Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica, Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj i Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije.

Na sjednici Potkomiteta za pitanja invaliditeta, višestruke i intersekcijske diskriminacije koja je održana drugog dana zasijedanja, članica skupštinske delegacije Sanja Pavićević izabrana je za predsjednicu ovog radnog tijela koji je obrazovan u okviru Komiteta za ravnopravnost i sprječavanje diskriminacije.

Na sjednici Potkomiteta za ljudska prava predstavljen je spisak kandidata iz Crne Gore za člana Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), koji će, uz preporuku Potkomiteta o kandidatu koji najbolje ispunjava uslove za izbor, biti proslijeđen Birou PSSE na dalji postupak.