srijeda, 26 septembar 2018 11:07

Održan sastanak Opšteg odbora za ekonomska pitanja CEI-PD

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri „CEI – PD“ prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za ekonomska pitanja parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative, održanom u period od 24. do 26. septembra u Varšavi.

Na sastanku u Parlamentu Poljske, kojem su prisustvovali predstavnici devet država članica CEI, razgovarano je o putnoj, infrastrukturnoj i energetskoj povezanosti između država Centralnoevropske inicijative kao i o projektu „Via Carpathia“.

Sastanak je otvorio predsjednik Sejma Poljske Marek Kučinski (Marek Kuchcinski), a učesnicima su se svojim uvodnim izlaganjima obratili ministri u Vladi Poljske: Andžej Adamčik (Andrzej Adamczyk) ministar infrastrukture i  Kržištof  Tčorzevski (Krzysztof Tchórzewski) ministar energetike.

Obraćajući se učesnicima, predsjednik Kučinski istakao je da Centralnoevropska inicijativa koja okuplja 18 država Evrope i koja obuhvata širok predio od Baltičkog do Sredozemnog i Jadranskog mora, u ovom trenutku predstavlja jedan od najznačajnijih okvira regionalne saradnje koji doprinosi uspostavljanju novih mostova saradnje i koji nudi recept za efikasno suočavanje sa novim izazovima sa kojima se suočava Evropa.

Na sastanku je istaknuto da Poljska, kao i druge zemlje Centralnoevropske inicijative, učestvuju u velikom broju infrastrukturnih projekata, koji imaju za cilj povezivanje država CEI. Kroz projekat „Via Carpathia“, povezaće se poljske i litvanske baltičke luke sa lukama Sredozemlja i Crnog mora, čime će se zadovoljiti saobraćajne potrebe ovog dijela Evrope, a ovaj projekat će dugoročno pozitivno uticati na privlačnost centralne i istočne Evrope kao područja za ulaganje, razvoj industrije, trgovine i usluga, kao i na povećanje zaposlenosti i mobilnosti građana.

Učesnicima sastanka obratio se i šef crnogorske delegacije pri CEI-PD prof. dr Miodrag Vuković. On je naglasio značaj Berlinskog procesa za region Zapadnog Balkana, ističući da se kroz ovaj okvir omogućio pristup evropskim fondovima za finansiranje infrastrukturnih projekata koji će zemljama regiona olakšati obnovu i razvoj saobraćajnica, energetske i telekomunikacione mreže. Vuković je takođe govorio o tri najznačajnija projekta u oblasti infrastrukture i energetike u Crnoj Gori: „Autoputu Bar – Boljare“, „Jadransko – jonskom autoputu“ i projektu podvodnog kabla između Crne Gore i Italije.

Pored delegacije Skupštine Crne Gore i parlamenta domaćina sastanka, sjednici Opšteg odbora za ekonomska pitanja u Varšavi prisustvovali su i parlamentarci iz: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Srbije i Ukrajine.