subota, 24 mart 2018 16:41

Proljećni sastanak Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO 2018

Poslanik Stanišić učestvovao u radu sastanka

Proljećni sastanak Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO, održan je u Vilniusu, u Litvaniji, od 23. do 24. marta 2018. godine, a uloga domaćina skupa, ovom prilikom, pripala je Stalnoj delegaciji Litvanije u PS NATO.

Sastanku Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO prisustvuju predstavnici zemalja članica NATO i to šefovi stalnih delegacija, članovi Biroa i predsjedavajući komitetima, a ovom prilikom Stalnu delegaciju Skupštine Crne Gore predstavljao je Obrad Mišo Stanišić.

Sastanak Stalnog komiteta, saglasno Poslovniku o radu, između ostalog, imao je za cilj planiranje predstojećih aktivnosti Parlamentarne skupštine NATO, razmatranje Nacrta deklaracije i izvještaja koji će biti predmet diskusije tokom predstojećeg Proljećnjeg zasijedanja u 2018. godini, kao i niza finansijskih dokumenata koja tretiraju rad Parlamentarne skupštine, a pažnja učesnika bila je posvećena i pitanju proporcionalnosti prilikom izjašnjavanja delegata o određenim pitanjima.

Početak sastanka Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO u 2018.godini, obilježila je sesija sekretara delegacija tokom koje su razmotrena organizaciono tehnička pitanja susreta, predstavljene teme koje će biti predmet razmatranja i dinamika rada predstojećeg skupa.

Rad sjednice Stalnog komiteta po utvrđenom dnevnom redu otpočeo je razmatranjem i izjašnjenjem o Nacrtu zapisnika sa sjednice ovog radnog tijela, održane 8. oktobra 2017. godine, tokom 63. godišnjeg zasijedanja u Bukureštu.

Uslijedilo je razmatranje Komentara generalnog sekretara NATO-a i predsjednika Sjevernoatlantskog savjeta, Jans Stoltenberg-a na Političke preporuke Parlamentarne skupštine NATO-a usvojene u 2017. godini, a potom se učesnicima sjednice obratio Raimundas Karoblis, ministar nacionalne odbrane Litvanije izlaganjem na temu: „Prioriteti Litvanije i očekivanja pred NATO Samit“, praćeno vremenom opredjeljenim za pitanja i odgovore.

U nasravku je razmotren Nacrt deklaracije na temu: „Potvrđivanje jedinstva i cilja NATO na Briselskom samitu“, koju je predstavio potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Lord Campbell Pittenveem  iz Velike Britanije, a uslijedila je diskusija o predstojećim aktivnostima Skupštine u 2018. godini, sa posebnim osvrtom na prioritete u radu i aktuelna pitanja iz djelokruga rada Parlamentarne skupštine NATO.

Dio sastanka koji je uslijedilo bio je posvećen raspravi o dokumentu koji tretira pitanje proporcionalnosti prilikom izjašnjavanja delegata Parlamentarne skupštine NATO o dodatnim troškovima na temelju analize koju je za potrebe sastanka Stalnog komiteta pripremio Internacionalni sekretarijat Parlamentarne skupštine NATO.

Članovi Stalnog komiteta pažnju su posvetili i sljedećim finansijskim dokumentima: Izveštaju generalnog sekretara o finansijskim izveštajima za 2017. godinu, Izvještaju blagajnika sa predlogom za raspodjelu viška sredstava iz 2017. godine, kao i tekuće finansijske godine, Izveštaju revizije finansijskih iskaza PS NATO-a i Fonda za nepredviđene izdatke za 2017. godinu, koji je sa ažuriranim podacima predstavio Herve-Adrien Metzger, predsjedavajući Međunarodnim odborom revizora za NATO, a uslijedila je rasprava učesnika sastanka na temu „Finansijska odgovornost i transparentnost u NATO-u“.

Tokom sastanka je bilo riječi i o Izjavi o internoj kontroli, dopisu Uprave u vezi sa finansijskim iskazima za 2017. godinu, Finansijskom izveštaju revizije za proteklu godinu i Godišnjem finansijskom izvještaju revizije za Parlamentarnu skupštinu NATO za 2017. godinu.

Uslijedio je dio sastanka Stalnog komiteta posvećen pitanjima budućih zasijedanja i sjednica, sa posebnim osvrtom na raspored zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO i sjednica Stalnog komiteta, te pitanju predstojećih susreta. U vezi sa tim delegatima su detaljno predstavljeni događaji koji slijede: Proljećnje zasijedanje u Varšavi, koje će se održati od 25. do 28. maja 2018. godine, i 64. godišnje zasijedanje PS NATO, koje će biti održano u Halifaksu - Kanada, od 16. do 19.novembra 2018. godine.

Proljećni sastanak Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO u 2018. godini danas završava svoj rad.