petak, 25 maj 2018 18:35

Prvi dan Proljećnjeg zasijedanja PS NATO 2018

Obrad Mišo Stanišić učestvovao u radu sastanka Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine NATO 2018

Prvog dana Proljećnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO 2018 održan je sastanak Radne grupe za obrazovanje i komunikaciju o NATO, kojom je predsjedavao prof. Dr. Karl A. Lamers iz Njemačke. On je u okviru uvodne riječi pozdravio prisutne, zahvalio se na saradnji ostvarenoj u proteklom periodu i predstavio aktivnosti i rezultate koji su obilježili rad ovog radnog tijela. Poseban osvrt je učinjen na pitanje predstojećih aktivnosti članova Radne grupe u cilju unapređenja postignutih rezultata, ostvarenja zadatih ciljeva te podizanja nivoa informisanosti i znanja o NATO, kao i dostupnosti informacija i kontinirane edukacije građana o ovim pitanjima.

Uslijedila je sjednica sekretara delegacija tokom koje su pružene detaljne informacije organizaciono-tehničkog karaktera, data uputstva za uspješnu realizaciju Proljećnog zasijedanja PS NATO u 2018. godini, i predstavljene planirane aktivnosti komiteta u narednom periodu. Ovom prilikom, posebna pažnja učesnika bila je usmjerena na informisanje o preduzetim radnjama na pripremi 64. Godišnjeg zasijedanja PS NATO, koje će biti održano u Halifaksu u Kanadi, u periodu od 16. do 19. novembra 2018. godine.

Takođe, održan je i sastanak Stalnog komiteta tokom kojeg je diskutovano o Nacrtu deklaracije na temu: „Potvrđivanje jedinstva i cilja NATO na Briselskom samitu“. Temu je predstavio potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Lord Campbell Pittenveem iz Velike Britanije, a uslijedila je diskusija o predstojećim aktivnostima u 2018. godini, sa posebnim osvrtom na prioritete u radu i aktuelna pitanja iz djelokruga rada Parlamentarne skupštine NATO. Dio sastanka bio je posvećen i raspravi o dokumentu koji tretira pitanje proporcionalnosti prilikom izjašnjavanja delegata Parlamentarne skupštine NATO. Takođe, predstavljen je i Nacrt budžeta za finansijsku 2019. godinu.

Učesnicima sastanka, delegatima Parlamentarne Skupštine NATO, u završnom dijelu sastanka, detaljno su predstavljene pripreme predstojećeg 64. godišnjeg zasijedanja koje će biti održano u Halifaksu, u Kanadi, od 16. do 19.novembra 2018. godine.

Proljećnje zasijedanje u Varšavi okupilo je približno 260 parlamentaraca iz 29 zemalja članica NATO-a, iz Sjeverne Amerike i Evrope, kao i delegate iz partnerskih zemalja i zemalja posmatrača, u cilju razmatranja aktuelnih bezbjednosnih pitanja i nacrta izvještaja komiteta Parlamentarne skupštine s tim u vezi.

Zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO 2018 sjutra nastavlja rad.