utorak, 26 jun 2018 15:54

98. Rose Roth seminar PS NATO-a

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvuje u radu seminara

Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji sa Sobranjem Makedonije, organizovaće 98. Rose Roth Seminar na temu: „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: Jačanje evropskog projekta mira“, koji će biti realizovan u periodu 27 - 29. juna 2018. godine, u Makedoniji.

98. Rose Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO-a okupiće više od stotinu učesnika i to parlamentaraca iz NATO zemalja članica, pridruženih i partnerskih država, visokih zvaničnika u najznačajnijem dijelu iz zemlje domaćina, te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, kao i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar će u najznačajnijem dijelu biti posvećen razvijanju diskusije o vladavini prava, administrativnim i reformama u oblasti sudstva na području Zapadnog Balkana, naporima u borbi protiv korupcije, dobrosusjedskim odnosima i stabilnosti u regionu, migracionoj krizi, aspiraciji NATO-a na ovom području i procesu evropskih integracija zemlje domaćina. Za ovu priliku, planirano je i razvijanje rasprave o stanju medijskog pejzaža i uticaju dezinformacija na području Zapadnog Balkana, te međuetničkim odnosima i reformi sektora odbrane i bezbjednosti.

Osnovni cilj ovog skupa Parlamentarne skupštine NATO-a je da obezbijedi forum za razmjenu mišljenja o unutrašnjim i spoljnim izazovima sa kojima se suočavaju države Zapadnog Balkana, pitanjima reforme sektora odbrane i bezbjednosti u regionu, kao i da se posebno razmotre pitanja demokratskog upravljanja i parlamentarnog nadzora na ovom području.