srijeda, 27 jun 2018 14:11

Prvi dan 98. Rose Roth seminara PS NATO-a

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu seminara

Ambasador Crne Gore u Makedoniji Predrag Mitrović organizovao je susret Obrada Miša Stanišića sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim. Ovom prilikom Stanišić je uputio čestitke povodom odluke Savjeta ministara Evropske unije u vezi napretka Makedonije na njenom evrointegracionom putu i zaključcima donijetim u pravcu mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora u junu 2019. godine. Tokom ovog razgovora, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji i preduzetim koracima, te iskazana puna podrška Crne Gore daljem razvojnom putu zemlje domaćina.

*****

Prvog dana 98. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, učesnicima skupa su se pozdravnim riječima obratili: Ilija Dimovski, šef delegacije Skupštine Makedonije u PS NATO; Talat Xhaferi, predsjednik Skupštine Makedonije; Paolo Alli, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a; Sybille Suter Tejada, ambasadorka Švajcarske u Makedoniji i Zoran  Zaev, premijer Makedonije, praćeno vremenom opredijeljenim za pitanja i odgovore.

Uvodno izlaganje je imao James W. Pardew, bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Balkan i zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije, nakon kojeg je razvijena diskusija.

Prvom sesijom na temu: „Jačanje vladavine prava, reforma državne uprave i pravosuđa i borba protiv korupcije“, kojom je moderirao Plamen Manushev iz Bugarske, potpredsjednik Političkog komiteta Parlamentarne skupštine NATO-a, učesnicima se obratila Renata Deskoska, ministarka pravde Makedonije. Ona je učesnike informisala o reformskom putu Makedonije posljednih godina sa posebnim osvrtom na aktivnosti zakonodavnog karaktera, proces harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom i rezultate ostvarene u vezi sa tim.

Uslijedila su obraćanja Erwan Fouera, višeg stručnog saradnika - istraživača, predstavnika Centra za studije evropskih politika i Marije Risteske, predsjednice Centra za istraživanja i kreiranje politika.

U okviru druge sesije na temu: „Dobrosusjedski odnosi i stabilnost na Zapadnom Balkanu: Izgradnja mjera uzajamnog povjerenja“, kojom je moderirao Vesel Memedi, potpredsjednik Skupštine Makedonije i član      Delegacije u PS NATO, delegatima Parlamentarne skupštine NATO-a obratio se Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Makedonije.  Nakon ovog obraćanja uslijedila je rasprava o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji na ovom području, odnosima sa susjedima, reformskom putu Makedonije, prioritetnim aktivnostima i izazovima sa kojima se Makedonija na iznijetom planu suočava.

Sesija je nastavljena raspravom na temu: „Perspektive iz ugla susjeda“, kojom je moderirao Paolo Alli, predsjednik PS NATO-a. Takođe, izlaganja su imali i Danijela Boudinova, zamjenica šefa Misije i ambasadorka/i: Dušanka Divjak-Tomić, Yiber Hysa, Fatos Reka i Dimitris Yannakakis.

Završna sesija prvog radnog dana 98. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a bila je posvećena diskusiji o „Migrantskoj krizi i balkanskoj ruti“, pod moderacijom Afrim Gashi-ja, zamjenika člana Delegacije Skupštine Makedonije u PS NATO. Izlaganja su za ovu priliku imali i Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova Makedonije; Tihomir Nikolovski, pravnik u Kancelariji Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Skoplju (UNHCR) i Aleksandar Todosiev, šef Odsjeka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nacionalni koordinator pri Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbjeglice (MARRI). 

Seminar je okupio oko stotinu učesnika i to parlamentaraca iz NATO zemalja članica, pridruženih i partnerskih država, visokih zvaničnika u najznačajnijem dijelu iz zemlje domaćina te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Osnovni cilj ovog skupa  je da se obezbijedi forum i olakša dijalog na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, kao i da se učesnicima pruže aktuelne informacije iz predmetne oblasti.

Seminar sjutra nastavlja sa radom