četvrtak, 28 jun 2018 16:15

Drugi dan 98. Rose Roth seminara PS NATO-a

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu seminara

Obrad Mišo Stanišić se sastao sa predsjednikom Sobranja Makedonije Talat Xhaferi-jem a tokom susreta je iskazano zadovoljstvo na organizaciji i prisustvu skupu Parlamentarne skupštine NATO-a, nastavku i daljem unapređenju saradnje, mogućnosti razmjene mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Makedoniji, te naprednim koracima preduzetim na političkom planu u vezi sa tim.

*****

Drugog dana 98. Rose Roth seminara, u okviru četvrte sesije na temu: „Države Zapadnog Balkana koje teže članstvu u NATO: Put naprijed“, kojom je moderirala Katerina Kuzmanovska, članica Stalne Delegacije Skupštine Makedonije u PS NATO, učesnicima se obratio Bekim Maksuti, zamjenik ministra odbrane Makedonije, praćeno vremenom opredjeljenim za pitanja i odgovore.

Uslijedila je panel diskusija na temu, koju su izlaganjima otvorili: Stevo Pendarovski, nacionalni koordinator za pripremu članstva u NATO; Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine; Danijela Barišić, ambasadorka Hrvatske u Makedoniji i predstavnica kontakt ambasade za NATO, i Ismet Ramadani, predsjednik Evroatlantskog savjeta u Skoplju.

Tokom diskusije su razmijenjena mišljenja o toku evroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu, aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Makedoniji, te aktivnostima koje je zemlja domaćina preduzela na putu članstva u NATO u proteklom periodu. Poseban osvrt, ovom prilikom, učinjen je na pitanje NATO politike otvorenih vrata na Zapadnom Balkanu kao i planova i očekivanja Makedonije za predstojeći period.

U okviru pete sesije seminara na temu: „Reforme sektora odbrane i bezbjednosti“, kojom je moderirao Marc Remillard, programski menadžer u Odsjeku za Jugoistočnu Evropu u Centru za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve, učesnicima se izlaganjem obratio Dragan Lozančić, renomirani stručnjak o „Aspektima reforme obavještajnog sektora u svjetlu evroatlantskih integracija“. Pažnja učesnika, u iznijetom kontekstu, bila je posvećena i pitanju odgovornosti sektora bezbjednosti u regionalnim procesima evroatlantskih integracija.

Tokom predmetne rasprave razmijenjena su mišljenja o rezultatima reforme sektora odbrane i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, procesu dostizanja neophodnog nivoa interoperabilnosti, te procesu školovanja, obuke i modernizacije Vojske.

Ovom prilikom, delegati Parlamentarne skupštine NATO-a iskazali su interesovanje i za pitanje ispunjavanja aktuelnih ciljeva sposobnosti država Zapadnog Balkana u kontekstu evroatlanstkih integracija.

Uslijedila je i šesta sesija pod naslovom: „Od Skoplja do Brisela:  Naredni koraci u procesu evropskih integracija“, pod moderacijom Kostadina Kostadinova, člana Delegacije Skupštine Makedonije u PS NATO. Ovom prilikom prisutnima se obratio i Bujar Osmani,  potpredsjednik Vlade za evropske integracije Makedonije.

U okviru panel diskusije, delegatima Parlamentarne skupštine NATO, obratili su se i Lukas  Holub,  šef Sektora za politička i informativna pitanja u Delegaciji Evropske unije u Makedoniji i Judy Dempsey, nerezidentna viša naučna saradnica u Karnegijevom centru za Evropu i glavna i odgovorna urednica bloga Strateška Evropa.

Parlamentarna skupština NATO- a, u saradnji sa Sobranjem Makedonije, organizuje 98. Rose Roth seminar na temu: „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: Jačanje evropskog projekta mira“, u periodu 27-29. jun 2018.godine.

Seminar sjutra nastavlja rad.