petak, 29 jun 2018 12:47

Završni dan 98. Rose Roth seminara PS NATO-a

Član Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Obrad Mišo Stanišić učestvovao u radu seminara

Trećeg, završnog dana 98. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO –a realizovana je sesija tokom koje se na temu „Stanje u medijima na Zapadnom Balkanu:  Uticaj dezinformacija i pogrešnih informacija u stvaranju javnog mnjenja“, pod moderacijom Marije Martens iz Holandije, predsjednice Odbora za nauku i tehnologiju PS NATO-a, učesnicima obratio  Robert  Popovski, ministar bez portfelja zadužen za komunikacije, odgovornost i transparentnost.

Uslijedila je panel diskusija u kojoj su učešće uzeli Siniša-Jakov Marušić, novinar Balkan Insight-a/Balkanske istraživačke mreže, i Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala Evropski Zapadni Balkan, tokom koje je ukazano na važnost pune transparentnosti društvenih procesa na Zapadnom Balkanu, jačanja sektora medija i dijeljenja informacija. Zaključeno je da dezinformacije i pogrešne informacije veoma loše utiču na tok društvenih procesa, šireći pogrešnu sliku, ugrožavajući principe vladavine prava, sigurnost građana i država, kao i prosperitet regiona u cjelosti.

Uslijedila je završna sesija Seminara na temu: „Međuetnički odnosi na Zapadnom Balkanu“, kojom je moderirala Maria Martens iz Holandije, predsjednica Odbora za nauku i tehnologiju PS NATO-a. Izlaganja su za ovu priliku imali: Veton Latifi, profesor na Univerzitetu jugoistočne Evrope i Zvezdana  Kovač,  izvršna direktorica  Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi.

Uslijedila je rasprava učesnika tokom koje je istaknuto opredjeljenje država Zapadnog Balkana za poštovanje ljudskih prava i zaštitu prava nacionalnih manjina, multietničnost i multikulturalnost kao osnov sistema uređenja i evropskih integracija, uz konstataciju da je stabilnost Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za Evropsku uniju, uz jasnu evropsku perspektiva regiona.

Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji sa Sobranjem Makedonije organizovala je 98. Rose Roth seminar na temu: „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: Jačanje evropskog projekta mira“, u periodu 27-29. jun 2018.godine, u Skoplju, Makedoniji.

Skupu je ispred stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO prisustvovao poslanik Obrad Mišo Stanišić.

Seminar je okupio oko stotinu učesnika, i to parlamentaraca iz NATO zemalja članica, pridruženih i partnerskih država, visokih zvaničnika u najznačajnijem dijelu iz zemlje domaćina te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Osnovni cilj ovog skupa je bio da obezbijedi forum i olakša dijalog na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, kao i da učesnicima pruži aktuelne informacije iz predmetne oblasti.

Seminar danas završava rad.