srijeda, 20 februar 2019 13:45

Završen Zajednički sastanak pet komiteta PS NATO-a na kojem je učestvovala delegacija Skupštine

Brisel, 18 - 20. februar 2019. godine

Obrad Mišo Stanišić - šef Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i Genci Nimanbegu - član, učestvovali su u radu Zajedničkog sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Političkog komiteta i funkcionera Komiteta za civilnu dimenziju i bezbjednosti i Komiteta za nauku i tehnologiju.

Trećeg dana sastanka, u okviru šeste sesije kojom je predsjedavao Ivans Clementjevs iz Letonije - predsjedavajući Komiteta za ekonomiju i bezbjednost, učesnicima se obratio William Alberque - direktor Centra za kontrolu naoružanja, razoružanje i neproliferaciju oružja za masovno uništenje (ACDC) pri NATO-u. On je izlagao na temu: „Trenutna pitanja kontrole naoružanja i značenje za NATO“.

Na temelju diskusije koja je uslijedila, delegati Parlamentarne skupštine NATO-a su iskazali čvrstu posvećenost i jedinstvo na planu kontrole naoružanja, razoružanja i zabrane proliferacije oružja za masovno uništenje, kao važnih segmenata koji doprinose očuvanju evroatlantske bezbjednosti. Takođe, oni su istakli važnost trajne saradnje na ovom planu, posebno imajući u vidu stepen društvene opasnosti od pomenutih pojava.

Uslijedila je prezentacija Oliviera Onidija - zamjenika generalnog direktora za bezbjednost - predstavnika Opšte uprave za migracije i unutrašnje poslove, nadležne za politike Evropske komisije, na temu: „Terorizam, kriminal i drugi izazovi evropske bezbjednosti u digitalnom dobu: uloga i doprinos Evropske unije“. On je učesnicima sastanka predstavio aktuelnu situaciju u ovoj oblasti, osvrnuvši se na stepen društvene opsanosti, koje rizici od pojave terorizma i kriminala nose sa sobom, kao i na važnost pitanja izgradnje najboljih modela za njihovo suzbijanje, prevenciju i rano otkrivanje. Takođe, on pažnju posvetio i pitanju razvijanja i snaženja odnosa država na ovom planu, kao i iznalaženju najdjelotvornijh rješenja za prevazilaženje aktuelnih problema.

Zajednički sastanak rezervisan je za delegacije država članica Sjevernoatlantskog saveza i predstavlja priliku da učesnici u kontekstu stručne podrške i razmjene znanja, razviju dijalog sa predavačima iz NATO-a i drugih organizacija sa sjedištem u Belgiji, po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane. Pored realizovanih susreta delegata Parlamentarne skupštine u sjedištu NATO-a i van, Zajednički sastanak komiteta je obezbjedio i susret članovima Radne grupe za obrazovanje i komunikaciju o NATO-u. Njihov rad ima za cilj da omogući širu sliku o modelima koji se primjenjuju u obrazovnim sistemima država članica Alijanse, u kontekstu edukacije o pitanjima bezbjednosti i NATO-u.

Zajednički sastanak danas završava sa radom.