četvrtak, 11 april 2019 14:00

Seminar Parlamentarne skupštine NATO-a

Antalija, 12 -14. april – Zajednički seminar: Rouz-Rot i GSM

Stalna delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u sastavu Obrad Mišo Stanišić i Tarzan Milošević, uzeće učešće u radu zajedničkog skupa 99. Rouz-Rot seminara i Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok (GSM), koji će biti održan u Antaliji, u Turskoj, u periodu od 12. do 14. aprila 2019. godine.

Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji sa Parlamentom Turske organizovaće zajednički skup 99. Rouz-Rot seminara i Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok (GSM) koji će biti posvećen aktuelnim pitanjima: stanja u Siriji; mehanizama NATO partnerstava - novim partnerstvima i dijeljenju iskustava; izazovima i interesima u Centralnoj Aziji; migracijama; stanju u oblasti Libije i Sahela; situaciji u Zalivu; bezbjednosnoj situaciji u Iraku, Rusiji,  Kini i na Bliskom Istoku;  nedavnom razvoju događaja po pitanju sukoba između Izraela i Palestine i drugim aktuelnim temama.

Ovaj seminar će okupiti više od stotinu učesnika -  parlamentaraca iz članica NATO-a, pridruženih i partnerskih država. Takođe, učešće će uzeti i brojni predstavnici zemlje domaćina, kao što su - visoki zvaničnici, predstavnici međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i javnog mnjenja.

Osnovni cilj ovog skupa je da obezbijedi forum za razmjenu mišljenja o unutrašnjim i spoljnim izazovima sa kojima se države suočavaju i da olakša dijalog na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država.  Razmatraće se i pitanja demokratskog upravljanja i parlamentarnog nadzora na posmatranom području.

Skupu će ispred Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a prisustvovati šef delegacije, Obrad Mišo Stanišić i član, Tarzan Milošević.