ponedjeljak, 23 april 2018 16:14

Aprilsko zasijedanje PSSE

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Predrag Sekulić učestvuje na aprilskom zasijedanju PSSE koje je počelo danas u Strazburu.

U okviru petodnevnog zasijedanja poslanici će govoriti na teme odstupanja od Evropske konvencije o ljudskim pravima u slučaju vanrednog stanja u zemlji, borbe protiv korupcije putem oduzimanja nelegalno stečene imovine, pravnih izazova u vezi sa hibridnim ratovima, humanitarnih potreba interno raseljenih lica, sprovođenja Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, te finansiranja terorističke grupe Daeš.

Objedinjena rasprava biće posvećena temama zaštite uređivačkog integriteta i položaja novinara. Predviđene su i rasprave po hitnom postupku o Deklaraciji iz Kopenhagena i Izvještaju eksterne istrage u vezi sa navodima korupcije u PSSE.  Takođe, u okviru rasprave o aktuelnim pitanjima  govoriće se i o ulozi Evrope u mirovnim inicijativama u Siriji.

Gost Parlamentarne skupštine biće ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov,  na pitanja poslanika odgovaraće generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland, dok će se u svojstvu predsjedavajućeg Komitetu ministara Savjeta Evrope poslanicima obratiti ministar vanjskih poslova Danske Anders Samuelsen.

Parlamentarna skupština na aprilskom zasijedanju izabraće sudiju Evropskog suda za ljudska prava iz Crne Gore.