srijeda, 19 septembar 2018 08:26

Poslanica Ćatović učestvovala na sjednici Komiteta PSSE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj

Članica Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Marija Ćatović učestvovala je na sjednici Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj PSSE, koja je održana 17. i 18. septembra u Lisabonu.

Na sjednici Komiteta, kojoj je poslanica Ćatović prisustvovala u svojstvu članice ovog radnog tijela, održane su rasprave o ulozi nacionalnih parlamenata u sprovođenju ciljeva održivog razvoja, održivom razvoju urbanih sredina, kvalitetu vazduha i emisiji gasova u urbanim sredinama, pružanju palijativne njege u evropskom zemljama i stresu na poslu.

U susret oktobarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine, Komitet je razmotrio i podržao izvještaje i nacrte rezolucija koji se odnose na pitanja zdravstvenih potreba adolescenata u Evropi, zaštite prava osoba sa psihosocijalnim invaliditetom, nuklearne bezbjednosti i sigurnosti u Evropi, kao i anonimnosti donora reproduktivnih ćelija i uspostavljanja ravnoteže između prava roditelja, donora i djece.

Posebnu pažnju izazvala je rasprava o ulozi nacionalnih parlamenata u uspješnom sprovođenju procesa decentralizacije, u okviru koje su članovi Komiteta razmijenili mišljenja sa ministrom unutrašnjih poslova Portugalije Eduardom Kabritom i generalnim sekretarom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope Andreasom Kieferom.

U portugalskom parlamentu tokom prethodna dva dana održane su i sjednice Potkomiteta za javno zdravlje i održivi razvoj i Potkomiteta za djecu, koji su o rezultatima svog rada izvijestili Komitet za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.