petak, 21 septembar 2018 13:54

Članica skupštinske delegacije u PSSE u Parizu

Sjednica Komiteta PSSE za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije i sastanak Parlamentarne mreže PSSE za borbu protiv nasilja nad ženama - Pariz, 19. i 20. septembar

Članica skupštinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, poslanica Sanja Pavićević, učestvovala je na sjednici Komiteta PSSE za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije i sastanku Parlamentarne mreže PSSE za borbu protiv nasilja nad ženama koji su, 19. i 20. septembra, održani u Parizu.

Ključne teme sjednice Komiteta za ravnopravnost i sprečavanje diskriminacije bile su borba protiv diskriminacije u pristupu zapošljavanju, prilagođavanje radne sredine osobama sa invaliditetom, prepoznavanje znakovnog jezika kao jednog od evropskih zvaničnih jezika, postizanje jednakosti između privatnog i porodičnog života bez obzira na seksualnu orjentaciju, te donošenje strategije za promovisanje pitanja rodne ravnopravnosti u Parlamentarnoj skupštini.

U kontekstu pripreme izvještaja o ulozi političkih lidera u borbi protiv govora mržnje i izvještaja o borbi protiv govora mržnje u sportu, Komitet je održao saslušanje eksperata iz ove oblasti – Joane Zimanske, članice britanske organizacije za zaštitu ljudskih prava Article 19, i Karla Balestre, člana Borda italijanske organizacije koja se bavi promovisanjem prava na sport Unione Italiana Sport per Tutti.

Na sjednici je, takođe, razmotrena i podržana inicijativa za organizovanje zajedničkog sastanka sa Komitetom za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj u okviru oktobarskog zasijedanja Parlamentarne skupštine, koji bi bio posvećen pitanjima zaštite ljudskih prava osoba sa psihosocijalnim invaliditetom u pogledu preduzimanja neželjenih mjera u psihijatriji.

Uz sjednicu Komiteta, održan je i sastanak njegove Parlamentarne mreže za borbu protiv nasilja nad ženama, na kojem su, uz prisustvo predstavnice Grupe eksperata za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO), razmijenjena mišljenja o ostvarenim rezultatima i preprekama u sprovođenju Istanbulske konvencije. Takođe, bilo riječi o zakonodavstvu i politikama usmjerenim na borbu protiv nasilja nad ženama u zemljama Južnog Mediterana, pa su sastanku pored članica/ova Komiteta za ravnopravnost, prisustvovale/i i članice/ovi parlamentarnih delegacija zemalja partnera za demokratiju Jordana, Maroka i Palestine, kao i parlamentarne delegacije Tunisa.