ponedjeljak, 08 oktobar 2018 14:50

Delegacija Skupštine Crne Gore na jesenjem zasijedanju PSSE

Delegacija Skupštine Crne Gore koju čine Predrag Sekulić, šef delegacije, Marija Ćatović, Milan Knežević, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović, učestvuje na jesenjem zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) koje je počelo danas u Strazburu.

Među ključnim temama kojima će se Parlamentarna skupština baviti tokom petodnevnog zasijedanja su uloga nacionalnih parlamenata u uspješnom procesu decentralizacije, osnaživanje žena kao ključnih aktera integracije, spajanje porodica izbjeglica i migranata u zemljama članicama Savjeta Evrope, te radikalizacija migranata i zajednica iseljenika u Evropi. Biće riječi i o nuklearnoj bezbjednosti i sigurnosti u Evropi, obezbjeđivanju neometanog pristupa zemljama članicama za mehanizme Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija za zaštitu ljudskih prava, kao i odnosu izraelskog pravosudnog sistema prema palestinskim maloljetnicima.

Posljednje redovno zasijedanje PSSE u ovoj godini posebno će obilježiti rasprava o jačanju procesa donošenja odluka u Parlamentarnoj skupštini u vezi sa kredencijalima i glasanjem, u okviru koje će biti razmotreni predlozi za izmjenu Poslovnika ove institucije.

Gost Parlamentarne skupštine biće ministar vanjskih poslova Tunisa Kemais Ženaui, koji će se poslanicima obratiti tokom drugog dana zasijedanja. Potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić, u svojstvu predsjedavajuće Komitetu ministara Savjeta Evrope, informisaće o aktivnostima Komiteta tokom prethodna četiri mjeseca, dok će generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland odgovarati na pitanja poslanika.

Parlamentarna skupština na ovom zasijedanju izabraće sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Albanije i Norveške.