ponedjeljak, 24 jun 2019 11:15

Delegacija Skupštine na ljetnjem zasijedanju PSSE

Strazbur, 24 - 28. jun

 

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) koju čine poslanici Predrag Sekulić, šef delegacije, Marija Ćatović, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović, učestvuje na ljetnjem zasijedanju PSSE koje se u periodu od 24. do 28. juna održava u Strazburu.

Na zasijedanju, na kojem će biti obilježena 70. godišnjica osnivanja Savjeta Evrope, Parlamentarna skupština će se baviti temama od ključnog značaja za njen dalji rad i funkcionisanje - pitanjem učešća nacionalnih delegacija u radu Parlamentarne skupštine, sa fokusom na potvrđivanje kredencijala i donošenje odluka o sankcijama, kao i pitanjem budžeta i prioriteta Saveta Evrope za period 2020 – 2021.

Parlamentarna skupština će, takođe, na ovom zasijedanju izabrati novog generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Dnevni red ljetnjeg zasijedanja obuhvata i rasprave na teme napretka i poteškoća u sprovođenju Istanbulske konvencije, borbe protiv nasilja nad djecom i eksploatacije djece migranata, kao i agende Savjeta Evrope za rodnu ravnopravnost. PSSE će razmotriti i aktivnosti koje je Bugarska realizovala u okviru faze post-monitoring dijaloga, a biće riječi i o vladavi prava na Malti, te situaciji u Siriji.

U okviru redovne komunikacije sa Komitetom ministara Savjeta Evrope, aktivnosti Komiteta i prioritete polugodišnjeg francuskog predsjedavanja poslanicima će predstaviti francuska državna sekretarka zadužena za evropske poslove Ameli de Monšalen. Gost  Parlamentarne skupštine na ovom zasijedanju biće i predsjednik Portugalije Marselo Rebelo de Souza, a predviđeno je i obraćanje Komesarke Savjeta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović, kao i odlazećeg generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda.

Parlamentarna skupština, na junskom zasijedanju, izabraće sudije Evropskog suda za ljudska prava među kandidatima koje su predložile Estonija i Njemačka.