subota, 23 februar 2019 15:08

Održan sastanak Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku PS SEECP

Sastanak Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, kojim predsjedava poslanik Skupštine Crne Gore Radule Novović, održan je danas u Velikoj sali Skupštine Crne Gore.

Na sastanku, koji je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, razgovarano je na temu: „Nauka i nove tehnologije u službi obrazovanja za XXI vijek“.

Predsjednik Brajović je obraćajući se prisutnima izrazio zadovoljstvo temom koja je na sastanak Opšteg odbora okupila parlamentarce iz regiona, ističući da je obrazovanje nukleus razvoja jednog društva.

Svjestan sam da uvođenje novih tehnologija u obrazovni sistem obogaćuje i olakšava valorizaciju znanja, kako učenika, tako i nastavnog osoblja. Međutim, taj proces ne smije biti sproveden olako, već traži temeljni i sistematski prilaz. – kazao je predsjednik Skupštine Brajović u svom obraćanju učesnicima sastanka.

Predsjednik Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku PS SEECP, poslanik Novović, predstavljajući izvještaj i rezoluciju koje je pripremila delegacija Skupštine Crne Gore pri PS SEECP, kazao je da su nauka i tehnologija oblasti koje su ugrađene u temelj savremenog društva, oblasti na kojima počiva prosperitet ljudske zajednice.

Politički, društveni i ekonomski napredak, tokom ovog milenijuma, zavisiće od intelektualnog potencijala narednih generacija mladih ljudi, odnosno, može se reći da intelektualni kapital građana predstavlja pokretačku snagu 21. vijeka, kazao je Novović.

Novović je takođe naglasio, da u eri globalizacije i brzog tehnološkog napretka, kada naučno-tehnička dostignuća prožimaju sve segmente ljudskog života, izgradnja inovativnog društva zasnovanog na znanju, primarni je faktor društvenog, ekonomskog, obrazovnog i kulturnog razvoja.

Učesnicima skupa, u svojstvu uvodničara obratili su se takođe i ministar prosvjete dr Damir Šehović, ministarka nauke dr Sanja Damjanović i ekspertkinja Regionalnog sekretarijata za saradnju (RCC) Mimika Dobroši (Dobroshi). Sastanku su na poziv predsjednika Opšteg odbora prisustvovali i gosti iz sfere obrazovanja i nauke iz Crne Gore.

Poslanici iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope u svojim izlaganjima osvrnuli su se na stanje u svojim državama, predstavili dobre prakse i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju kada je u pitanju realizacija politike u ovoj važnoj oblasti.

Na kraju sastanka, uz ocjenu da se radi o veoma kvalitetnim dokumentima, članovi Opšteg odbora usvojili su  Izvještaj i Rezoluciju, koji će biti razmatrani i potvrđeni na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koje će biti održano tokom juna mjeseca u Sarajevu, u okviru bosanskog predsjedavanja ovom inicijativom.

Sastanku su pored pomenutih gostiju, prisustvovali i članovi Opšteg odbora iz parlamenata: Turske, Srbije, Rumunije, Slovenije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Hrvatske.

Parlamentarna skupština Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, uspostavljena je 10. maja 2014. godine u Bukureštu, kao rezultat višegodišnjeg rada zemalja učesnica na institucionalizaciji parlamentarne dimenzije ove inicijative iz 1996. godine.

 

pdfGovor predsjednika Skupštine Ivana Brajovića

Izlaganje predsjednika Brajovića - PS SEECP

YouTube            

Cloud        

Kadrovi - PS SEECP

YouTube            

Cloud